Η επόμενη χρονιά για την Ελλάδα θα είναι «όλα ή τίποτα» όσον αφορά το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βγει από το ευρώ.

«Θα τα καταφέρουμε αυτή τη χρονιά αν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Και συνέχισε: «Ωστόσο θα έρθει το τέλος, αν το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για να αντιμετωπιστεί. Ο,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι απαραίτητο αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εκτέλεση».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εστιάσει την επόμενη χρονιά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στις αποκρατικοποιήσεις και στο να «διώξει» όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επενδύσεις.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης υπογράμμισε: «Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που περιμέναμε απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Ωστόσο ακόμα αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Τυχόν αποτυχία της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος της θα τη διώξει από το ευρώ».

Υποστήριξε πάντως ότι θα φανεί φως στο βάθος του τούνελ από την επόμενη χρονιά: «Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά το 2013. Αλλά αν μείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, αν μειώσουμε το έλλειμμα και ολοκληρώσουμε τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερα τα πράγματα».

 

protothema.gr