Την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Στη συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε, πως πλέον όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν θα οδηγούνται στη φυλακή.

Τα στελέχη της τρόικα θεωρούν ως μια από τις «πληγές» του Κρατικού Προϋπολογισμού τη κατάσταση των διοικητικών δικαστηρίων, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις «λιμνάζουν» υποθέσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εκθέσεις της τρόικα, που επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη αξιολόγηση, το πρόβλημα των λειψών φορολογικών εσόδων αποδίδεται στην αλυσίδα της αναποτελεσματικής διοίκησης αλλά και στους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη προηγούμενη αξιολόγηση είχαν τεθεί πολύ συγκεκριμένοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν προχωρήσει.

Ειδικότερα, το υπουργείο θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει ήδη ένα σχέδιο εργασίας για την εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία έως το τέλος Ιουλίου 2013, που θα περιλαμβάνει εξαμηνιαίους ενδιάμεσους στόχους για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων με προφανή στόχο να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα μέσω της διοικητικής δικαιοσύνης.

Αν και υπήρχαν πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση αυτή οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ακύρωσαν τον αρχικό προγραμματισμό.

 

in.gr