«Τα μέτρα τα οποία έλαβε η χώρα της επέτρεψαν να αποφύγει να τεθεί υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Καταβάλαμε αυτή την προσπάθεια για τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές, όχι για να ικανοποιήσουμε έξωθεν εντολές», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο, αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται.  Για τον Ναπολιτάνο «η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να σταθεροποιηθεί η νέα αυτή αξιοπιστία» της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κάθοδο του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, σύμφωνα με Ιταλούς σχολιαστές ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός εξετάζει το να υποστηρίξει μια κεντρώα συμμαχία στη γερουσία και στη βουλή. Στην βουλή, τα ψηφοδέλτια θα είναι, πιθανότατα, δυο: το πρώτο, πιο «πολιτικού χαρακτήρα», θα έχει επικεφαλής των χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι, του κόμματος Ένωση Κέντρου (UdC), ενώ το άλλο θα συγκεντρώνει προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, με σημείο αναφοράς το πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι, τον Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από την πλευρά του, αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον Μόντι και ότι στην προεκλογική εκστρατεία ο κύριος αντίπαλός του παραμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερσάνι συνομίλησε χθες με ανώτατα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εκλογικής του επικράτησης, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την πολιτική οικονομικής εξυγίανσης, αν και αν θα προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη και την ζήτηση εργασίας.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook