Περισσότερα από 600 επιτύμβια μαρμάρινα μνήματα που ανήκαν σε εβραϊκούς τάφους οι οποίοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν οι αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Τα 668 επιτύμβια κομμάτια βρέθηκαν θαμμένα σε οικόπεδο, ιδιοκτησίας ενός 83χρονου, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, θέτοντας αίσιο τέλος σε μία έρευνα που διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, τα περισσότερα από τα μνημεία που βρέθηκαν χρονολογούνται μεταξύ των μέσων του 19ου αιώνα και του Δεύτερου Πολέμου.

Το ιστορικό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περίπου 60.000 εβραίοι, σχεδόν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού που κατοικούσε προπολεμικά στην Ελλάδα, εξοντώθηκαν στο πλαίσιο του Ολοκαυτώματος.

Τα ευρήματα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Περί Προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δικογραφία σχηματίζεται από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.


skai.gr