Στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού του ποσού των γερμανικών αποζημιώσεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Της σχετικής διαδικασίας προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έδωσε προ ημερών, πρόσθετο χρόνο έως τις 8 Μαρτίου 2013, για την κατάθεση της σχετικής έκθεσης, στην ειδική ομάδα εργασίας που έρευνα τα αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε σχέση με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημειώνεται πως τα βασικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ήδη και εξετάζει η 25η Διεύθυνση του ΓΛΚ, αποτελούνται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 σελίδων έκαστος. Σε αυτά, ωστόσο, αναμένεται να προστεθούν και άλλα τεκμήρια.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει ήδη από το Σεπτέμβριο -οπότε συστάθηκε η σχετική ομάδα εργασίας- διαμηνύσει ότι η εν λόγω εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας εξακολουθεί να υφίσταται και ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της, καθώς ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.

Σημειώνεται πως η διαδικασία προσδιορισμού των γερμανικών αποζημιώσεων που αφορούν στις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές που προκλήθηκαν στην υποδομή της χώρας και στην δημόσια περιουσία κατά την ναζιστική κατοχή, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, αλλά και αξιώσεις Ελλήνων πολιτών για αποζημιώσεις λόγω των ζημιών που υπέστη η ιδιωτική περιουσία τους, γίνεται για πρώτη φορά από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook