Με καθήλωση απειλείται η γαλλική οικονομία, τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE).

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη μόλις 0,1%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά σε καθένα από τα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% κατά το β' εξάμηνο για να επιβεβαιωθεί ο στόχος της κυβέρνησης για συνολική ανάπτυξη 0,8%.

Σε περίπτωση δε που όλα εξελιχθούν θετικά θα καταστεί δυνατόν για τη Γαλλία να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για εθνικά ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν υπενθύμισε πως ο στόχος του 3% αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς: «οι προσπάθειες για μία διαρθρωτική δημοσιονομική σταθεροποίηση, την οποία έχει ξεκινήσει η Γαλλία με αξιομνημόνευτη αποφασιστικότητα, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψη», σημείωσε ο Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέγραψε επίσης την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη Γαλλία, προσθέτοντας πως η χώρα «δεν έχει βγει ακόμη τελείως από την τρικυμία».

kathimerini.gr