Η χρονιά που μας πέρασε είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά το τομέα της τεχνολογίας. Υπήρξαν οι δικαστικές, και όχι μόνο, διαμάχες της Apple με τη Samsung, η δυναμική παρουσία, μετά από καιρό, της Microsoft στην αγορά και σημαντικές εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η ηλεκτρονική κοινότητα ήδη έχει αρχίσει να κάνει προβλέψεις για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν το 2013.

Ακόμα πιο μεγάλος ο ανταγωνισμός για την Apple

\"\"

H Apple κυριάρχησε στην αγορά των smartphones για ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη χρόνια που μας πέρασε όμως, η Samsung κατάφερε να την προσπεράσει στις συνολικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Αυτό ήταν, λίγο πολύ, αναμενόμενο αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η Apple από μόνη της είναι πολύ δύσκολο να συναγωνιστεί όλες τις εταιρίες που βοηθούν στην εξέλιξη της πλατφόρμας του Android. Η Google ακολούθησε την στρατηγική της Microsoft, μερικά χρόνια πριν, στην δική της κόντρα με την Apple και ο πρόεδρος της, Eric Schmidt, δήλωσε πως «κερδίζουμε ξεκάθαρα πλέον αυτή τη μάχη, ενώ ο βασικός μας στόχος είναι να μεγαλώσουμε και άλλο το μερίδιο μας στην αγορά». Όπως δείχνουν τα πράγματα η πίεση προς την Apple θα ενταθεί και άλλο στο νέο έτος.

Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα νέα της Microsoft

\"\"

Το 2012 ήταν η χρονιά που η Microsoft, με τα Windows 8 και Windows Phone 8, έκανε δυναμική επανεμφάνιση στην καταναλωτική αγορά. Εκτός από τα νέα λειτουργικά συστήματα, η γνωστή εταιρία επιχείρησε την είσοδο της και στην αγορά των tablet PCs, με το Microsoft Surface. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τις κινήσεις της, οι πρώτες ενδείξεις από τις πωλήσεις δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάνε τα λειτουργικά συστήματα της εταιρίας κατά τη διάρκεια του 2013. Άλλωστε η φυγή του Steven Sinofsky, δημιούργησε την ανάγκη να βρεθεί ένας νέος και επιτυχημένος τρόπος διαχείρισης και προώθησης των προϊόντων. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις της Microsoft μετά την εξαγορά του Skype αλλά και με την
επιτυχημένη παιχνιδοκονσόλα της, Xbox.

Το Facebook θα συνεχίσει να προκαλεί και εμείς θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε

\"\"

Η σχέση που έχει αναπτύξει το Facebook με τους χρήστες του, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, συνηθίζει να ανακοινώνει αλλαγές ή αναβαθμίσεις που αποσκοπούν σε μεγαλύτερα κέρδη για την εταιρία όμως από την άλλη «εκνευρίζουν» ή θεωρείται πως καταπατούν τα δικαιώματα των χρηστών του. Το 2013 προβλέπεται πως αυτή η «σχέση» θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Άλλωστε το Facebook πλέον εισήλθε στην αγορά της Wall Street, με τις απαιτήσεις για ακόμα περισσότερα κέρδη, να μεγαλώνουν.

Η μάχες για τις πατέντες θα συνεχιστούν, όμως ίσως βρεθεί κάποια κοινή λύση

\"\"

Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερες εταιρίες μπήκαν σε δικαστικές διαμάχες για θέματα καταπάτησης κατοχυρωμένων πατεντών. Το 2012 στιγματίστηκε από την διαμάχη της Apple με τη Samsung και αυτό δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη ανακοίνωση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της Kodak, έκανε την εμφάνισή της μία εταιρία με το όνομα RPX. Η εταιρία αυτή, με έδρα το San Francisco, αναλαμβάνει να λύσει θέματα που αφορούν τις ευρεσιτεχνίες, χωρίς την ανάμιξη δικαστικών αρχών. Ίσως λοιπόν, το 2013 δούμε μία πιο λογική προσέγγιση και αντιμετώπιση τέτοιων αντιπαραθέσεων, αν και εφόσον εταιρίες σαν την RPX αναλάβουν δράση.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook