Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων [UIA] είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τους νικητές των βραβείων. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην αρχιτεκτονική ομάδα με επικεφαλής την Ελληνίδα αρχιτέκτονα Θεοδώρα Kυριαφίνη.

Η εννεαμελής Κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από διεθνείς κριτές, επέλεξε το νικητή ανάμεσα σε 134 συμμετοχές. Η ομάδα Αρχιτεκτόνων που κέρδισε το πρώτο βραβείο θα υπογράψει σύμβαση με την ΟΣΚ ΑΕ για την επόμενη φάση του έργου, με σκοπό την υλοποίηση της μελέτης εφαρμογής του σχολείου.

Η νικήτρια πρόταση βασίζεται στο σχεδιασμό μιας σειράς αυλών, που δρουν ως τόποι συγκέντρωσης στην καρδιά του κάθε σχολείου. Η χρήση φυσικού εξαερισμού και σκίασης δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον. Η Κρητική παράδοση αποτυπώνεται με τη χρήση ακατέργαστων υλικών όπως πέτρα, χώμα και ξύλο, σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κατασκευής.

Η Κριτική επιτροπή δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ευχάριστο σχολικό συγκρότημα, το οποίο τα μικρά παιδιά και οι μαθητές θα απολαύσουν πραγματικά. Φέρνει τη φύση μέσα στην καρδιά του σχεδιασμού του και ταυτόχρονα το περιβάλλον του προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα και εμπνέει. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα απολαύσουν ιδιαίτερα τους ξεχωριστούς χώρους ανάπαυσης, τα πέτρινα Μιτάτα. Επιπλέον, οι αυλές και η διάταξη του σχολείου θα κάνουν το κτίριο εύκολο στη χρήση».

Η Κριτική επιτροπή εξέτασε όλες τις προτάσεις αξιολογώντας τη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος εκμάθησης και διδασκαλίας, με βιοκλιματικό και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό, με καλή οργάνωση και άριστο προσανατολισμό σε σχέση με τον ήλιο και τον άνεμο και στη σωστή κλίμακα σε σχέση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Μετά από λεπτομερή εξέταση της κάθε πρότασης, η Κριτική επιτροπή ομόφωνα επέλεξε τους πέντε νικητές των βραβείων. Λόγω του εξαιρετικού επιπέδου των προτάσεων, η Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει και τρεις επιπλέον ειδικές μνείες, χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

«Η επιτυχία του διαγωνισμού αποτυπώνεται όχι μόνο στην ποιότητα της νικήτριας πρότασης, αλλά και στην ποιότητα και το μεγάλο αριθμό των συμμετοχών» δήλωσε ο Ηρακλής Δρούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ και συμπλήρωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τη νικήτρια ομάδα και τελικά το όραμά τους θα μετουσιωθεί στο νέο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ως εργαλείο για τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών στο σχεδιασμό γίνονται αποδεκτοί με ευχαρίστηση από την αρχιτεκτονική κοινότητα και ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους οργανισμούς. Ευχαριστούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων για τη συνδρομή τους».

Η επικεφαλής της ομάδας που απέσπασε το πρώτο βραβείο, Θεοδώρα Κυριαφίνη, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας ήταν μέσα από τη λύση μας να δώσουμε χαρά στους νεαρούς μαθητές και να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην αλλαγή της εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Η λίστα των νικητών είναι η ακόλουθη: Νικητές Εκπρόσωπος Ομάδας Χώρα Κωδικός Συμμετοχής

Πληροφορίες διαγωνισμού

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων [UIA] στις 24 Απριλίου 2012 με σκοπό το σχεδιασμό ενός σύγχρονου, καινοτόμου και βιοκλιματικού Σχολείου. Το σχολείο θα καλύψει τις ανάγκες του διεθνούς οργανισμού ENISA [European Network and Information Security Agency], ο οποίος εδρεύει στο Ηράκλειο από το 2005. Υποβλήθηκαν 134 συμμετοχές από τα αρχικά εγγεγραμμένα 373 αρχιτεκτονικά γραφεία από 57 χώρες.

Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Antonio Riverso [αρχιτέκτων, αντιπρόεδρος της UIA, περιφέρεια Ι, Ιταλία], Ben Nakamura [αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Πανεπιστήμιο Kogakuin, εκπρόσωπος της UIA, Ιαπωνία], Jure Kotnik [αρχιτέκτων, αναπληρωματικός εκπρόσωπος της UIA, Σλοβενία], Angela Brady [αρχιτέκτων, πρόεδρος της RIBA, Μεγάλη Βρετανία], Καθηγητής Ferruccio Favaron [αρχιτέκτων, Πολυτεχνείο του Μιλάνο, Ιταλία], Alastair Blyth [αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Μεγάλη Βρετανία], Σίσσυ Κοπανά [αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της ΟΣΚ ΑΕ], Μυρτώ Παπαδάτου [αρχιτέκτων, αναπληρωματική εκπρόσωπος της ΟΣΚ ΑΕ], Νίκος Φιντικάκης [αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΤΕΕ], Καθηγήτρια Ελένη Μάντζιου [αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΕΜΠ], Όλγα Πάππα [αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ].

Website: www.seeh-competition.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook