«Φρένο» στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν με αγορανομική διάταξη τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ. Ρόβλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία οι εταιρείες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των «σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων».

Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι καταρτίζεται Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την υποκατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών από την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Ρόβλιας ζήτησε «αυτοσυγκράτηση από όλους», ενώ η κ. Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι η αύξηση στις τιμές από το 2007 έχει ξεπεράσει το 50% και μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το 2009 διαπιστώνονται από το 2010 εκ νέου ανατιμητικές τάσεις. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι το κόστος των ζωοτροφών συμβάλει κατά 60% στο τελικό κόστος προϊόντων.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ότι η συγκέντρωση των κοστολογικών στοιχείων και των στοιχείων τιμοκαταλόγων ενδεχομένως να χρειαστούν στο μέλλον, εάν ανακύψει, ζήτημα παραπομπής του ζητήματος των ανατιμήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καταγγελία παραγωγών για καρτέλ στις ζωοτροφές. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωοτροφών είναι γύρω στις 10 – 15 και ως επί το πλείστον είναι εισαγωγικές και όπως σημείωσε ο κ. Ρόβλιας «τα καθαρά κέρδη τους επί των πωλήσεων δεν κατατάσσει τον κλάδο στους ιδιαίτερα κερδοφόρους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί τις τιμολογιακές εξελίξεις η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για αύξηση της συμμετοχής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στις ζωοτροφές η κ. Αποστολάκη ανέφερε ότι ήδη για το σκοπό αυτό κάνει έρευνα το ΕΘΙΑΓΕ και σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα σχετικά πορίσματα.

Στόχος, κατέληξε, είναι με το πλέγμα δράσεων που προωθούν τα δύο υπουργεία να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, να παταχθεί το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook