Ο αριθμός των εξαφανισθέντων στο Μεξικό κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι ετών έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 20.851 ανθρώπους, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Propuesta civica ('Πρόταση Πολιτών') που επικαλέστηκε σε μια ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία «δεν επιτρέπουν να διαχωριστούν οι άνθρωποι που εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο των επεισοδίων βίας στο Μεξικό και αυτών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν υπό άλλες περιστάσεις».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός βασίζεται σε ένα έγγραφο το οποίο «έφθασε σε μέσα ενημέρωσης μέσω διαρροής» από το υπουργείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο διέρρευσε ο αριθμός των 20.851 περιλαμβάνει 11.201 και 8.340 γυναίκες, ενώ το φύλο των υπολοίπων (1.310) δεν διευκρινίζεται. Ο απολογισμός αυτός αντιστοιχεί στην περίοδο από τις 2 Αυγούστου 2006 ως την 29η Φεβρουαρίου 2012.

Στο έγγραφο καταδεικνύεται ότι το ηλικιακό φάσμα που πλήττεται περισσότερο είναι αυτό μεταξύ 10 και 17 ετών, που αντιστοιχεί στο 29% των εξαφανισθέντων προσώπων, ενώ αυτό από 18 ως 30 ετών επίσης «αντιμετωπίζει κίνδυνο» καθώς σε αυτό ανήκει σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (24%) των εξαφανισμένων.

Η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εξαφανίσεων ήταν το 2011, με 7.813 εξαφανισθέντα πρόσωπα.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο «είναι μια από τις σπάνιες πηγές πληροφόρησης στις οποίες η κοινωνία των πολιτών απέκτησε πρόσβαση για να αρχίσει να καταμετρά την αληθινή έκταση της βίας στο Μεξικό στην διάρκεια των τελευταίων έξι ετών», τα χρόνια της προεδρίας Καλδερόν.newsbeast.gr