Την απόφασή του να μην είναι υποψηφίος στις εκλογές του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Μάριο Μόντι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη, απορρίπτοντας -με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια- την πρόταση Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της κεντροδεξιάς παράταξης. Δεν απέρριψε, ωστόσο, μία νέα θητεία στην πρωθυπουργία μετεκλογικά, σε περίπτωση που πολιτικά κόμματα τα οποία αποδέχονται τις θέσεις του τού ζητήσουν κάτι τέτοιο. Ο προφεσόρε δημοσιοποίησε, δε, το μανιφέστο του, με τίτλο: «Να αλλάξει η Ιταλία, να αναμορφωθεί η Ευρώπη».

Ο Μόντι απέρριψε την πρόταση του Σίβλιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της κεντροδεξιάς στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου και αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας: «Πρώτα μού ζήτησε να ηγηθώ της συντηρητικής παράταξης και στην συνέχεια κατέκρινε τους φόρους που επέβαλλα. Κάποιες φορές δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τον ειρμό της σκέψης του» και πρόσθεσε με πολεμική διάθεση ότι «μόνον κάποιοι ηλίθιοι μπορούν να πιστεύουν ότι υπό τις συνθήκες μίας τέτοιας κρίσης θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη».

Ο παραιτηθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πως η χώρα του ξεπέρασε μία δραματική κατάσταση χωρίς να ζητήσει εξωτερική δανειακή στήριξη.

«Η Ιταλία ξεπέρασε μια δραματική κατάσταση. Σήμερα είναι εύκολο να ξεχάσουμε την δραματικότητα εκείνων των στιγμών. Μέσα σε έναν χρόνο, πιστεύω, οι πολίτες της μπορούν και πάλι να βαδίζουν με ψηλά το κεφάλι και καταφέραμε να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση χωρίς να προσφύγουμε σε έκτακτες βοήθειες από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ» δήλωσε ο Μάριο Μόντι.

«Η παράλληλη μοίρα χωρών που δεν τα κατάφεραν μόνο με τις δυνάμεις τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι πράξαμε ορθώς» εξήγησε.

Σε σχέση με το πολιτικό του πρόγραμμά, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου, με τον τίτλο «Να αλλάξει η Ιταλία και να Αναμορφωθεί η Ευρώπη».

Tα κύρια σημεία του «μανιφέστου Μόντι», που παρουσιάστηκε συνοπτικά σήμερα, προβλέπουν την συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής γραμμής, αλλά με κάποιες καινοτομίες: συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με την Ευρώπη, νόμους κατά της διαφθοράς και του ασυμβίβαστου πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης, φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστικότερη παρουσία των γυναικών στην πολιτική και τόνωση της «πράσινης οικονομίας».

Σύμφωνα με αναλυτές, η τοποθέτηση Μόντι θα μπορούσε να διερμηνευθεί ως έμμεσο μήνυμα στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να αποσύρει την υποψηφιότητα του γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι για την πρωθυπουργία και να διαλύσει την συμφωνημένη συνεργασία του με το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», που εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχεια της αυστηρής οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Μάριο Μόντι πρόκειται να προσφέρει, με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, πολιτική στήριξη στο χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, που ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του.

Πολλοί πιστεύουν, πάντως, ότι ο παραιτηθείς Ιταλός πρωθυπουργός κατά τις επόμενες ημέρες, θα επανέλθει στο θέμα, αποσαφηνίζοντας σημαντικές λεπτομέρειες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook