Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε  τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για το τρέχον έτος, ποσό σχετικά σύμφωνο με τον προϋπολογισμό που πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νόμος Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2013, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου, υπερψηφίστηκε με 82 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά και αποτελεί προϊόν συμβιβασμών ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ο νόμος μένει τώρα να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εκτός από την κάλυψη των συνήθων δαπανών για τη λειτουργία του στρατού, ο νόμος προβλέπει την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, την αποδέσμευση πρόσθετων φόρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Πριν από ένα μήνα ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του της αρνησικυρίας αν αρκετά άρθρα περιορίζουν ορισμένες αποφάσεις του προέδρου.

Μεταξύ αυτών, ένα μέτρο που ανανεώνει για ένα χρόνο την απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει κρατούμενους του Γκουαντάναμο στο εξωτερικό, κάτι που θα εμπόδιζε τον επαναπατρισμό ή την απελευθέρωσή τους.

Ο νόμος απαγορεύει επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση να θέτει υπό κράτηση χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία, Αμερικανούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους που κατηγορούνται για τρομοκρατία και συνελήφθησαν στο έδαφος των ΗΠΑ. Η προστασία αυτή δεν θα εφαρμοστεί για τους ξένους μη κατόχους της πράσινης κάρτας.

Ο νόμος αποδεσμεύει επίσης πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στρατιωτικών ενισχύσεων για την προστασία των πρεσβειών και των κτιρίων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό --μια αντίδραση μετά την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ψήφιση του νόμου, μετά την έγκρισή του την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δείχνει μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί διεξάγουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για τα δέκα επόμενα χρόνια και έχουν μόλις 10 ημέρες στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να αποφύγουν το "δημοσιονομικό βάραθρο".

news247.gr