Ολοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζεύουν και το 2013 αποδείξεις για να μη βρεθούν προ της δυσάρεστης έκπληξης να πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Επειδή το μέτρο δεν θα ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να τους αναγνωρίζει η εφορία περισσότερες κατηγορίες δαπανών ώστε να έχουν κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις.

Οσον αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στο «Mega» ανέφερε πως θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για το 2013, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Για εισοδήματα έως 42.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν το 25% του εισοδήματός τους για να μπορούν να κατοχυρώσουν στο σύνολό της την έκπτωση φόρου. Η έκπτωση φόρου είναι 2.100 ευρώ για ατομικό εισόδημα έως 21.000 ευρώ και σταδιακά μειώνεται μέχρι να εκμηδενιστεί σε εισοδήματα 42.000 ευρώ. Για εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία ποσό αποδείξεων 10.500 ευρώ.

Οσοι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν φόρο-επιβάρυνση 22% στη διαφορά του ποσού.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 21.000 ευρώ πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 5.250 ευρώ. Αν όμως μαζέψει 4.250 η διαφορά των 1.000 ευρώ θα φορολογηθεί επί 22%, δηλαδή θα ανέλθει στα 220 ευρώ. Τα 220 ευρώ θα αφαιρεθούν από το προβλεπόμενο ποσό της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ πρέπει να συλλέξει αποδείξεις ύψους 10.500. Αν μαζέψει 2.000 ευρώ λιγότερες, τότε θα πληρώσει «πέναλτι» 440 ευρώ, καθώς δεν δικαιούται καμία έκπτωση.

Εξάλλου ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον αφορολόγητο και δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις. Το σύστημα φορολόγησης με βάση έσοδα-δαπάνες θα ευνοεί τη συγκέντρωση παραστατικών αγορών.

Εξάλλου, 50 συνεργεία του ΣΔΟΕ ελέγχουν σε 24ωρη βάση τη χριστουγεννιάτικη αγορά, χειμερινούς προορισμούς, πολυσύχναστες περιοχές με χώρους διασκέδασης, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Εντός στόχων τα έσοδα Δημοσίου από καύσιμα και τέλος ακινήτων

Εντός στόχων κινούνται τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων έως τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν περίπου 4,5 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 4,562 δισ. ευρώ. «Αρα, πριν λήξει ο χρόνος, είμαστε εντός στόχου, παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες και την αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης». Για το τέλος ακινήτων διευκρίνισε πως αναμένεται να ξεπεραστεί ο ετήσιος στόχος κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook