«Μία δόση από το δικό της φάρμακο» αναμένεται να δοκιμάσει η Γερμανία, καθώς σύμφωνα με το περιοδικό “Der Spiegel” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο σκληρής λιτότητας για τη Γερμανία. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εκτιμήσεις των «σοφών» του υπουργείου Οικονομικών πως η Γερμανία παρ’όλο που μέχρι στιγμής κερδίζει από την κρίση, η παρατεταμένη ύφεση στις χώρες της ευρωζώνης θα επηρεάσει και την ίδια και ο κ. Σόιμπλε φέρεται να προωθεί σκληρές περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές για να προλάβει τα χειρότερα για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το “Der Spiegel” όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση και όποιος και να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα μπορεί να ξοδεύει , αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα περικοπών.

«Οι Γερμανοί ζουν ένα πικρό déjà vu. Ήταν μόλις 10 χρόνια πριν που ο Καγκελάριος Σρέντερ έλαβε σκληρά και καθόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη φορά οι περικοπές ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ανάμεσα στα μέτρα – σοκ που προτείνει το επιτελείο Σόιμπλε για τη Γερμανία, είναι – σύμφωνα πάντα με το “Der Spiegel” – αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη!

Ακόμα προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες,  καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών. «Με λίγα λόγια η Γερμανία θα κληθεί να εφαρμόσει  κανόνες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» καταλήγει το περιοδικό.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook