Τον δρόμο για κύρωση από τη Βουλή παίρνουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μορφή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να έρθει όσο το δυνατόν νωρίτερα στη χώρα η δόση των 34,5 δισ.

Με την κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η ισχύς τους παρατείνεται μέχρι και 3 μήνες, εντός των οποίων πρέπει το νομοσχέδιο να έχει υπερψηφιστεί. Αλλοιώς οι ΠΝΠ θα ακυρώνονταν!

Στα μέτρα που καλείται να επικυρώσει η Βουλή μετά τις γιορτές περιλαμβάνονται:

– έγκριση των προϋπολογισμών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

– παρακολούθηση των τριμηνιαίων στόχων των υπουργείων και των δημοσίων φορέων, και άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους.

-επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

– περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης.

– ορισμός Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στους φορείς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις  ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

– απώλεια ανεξαρτησίας και η υποχρεωτική υπαγωγή σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ (Δήμοι, Περιφέρειες) που παρουσιάζουν αποκλίσεις από τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

–  ρήτρα αυτόματης επιβολής μέτρων σε περίπτωση αστοχιών του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης: αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση σε τοπικούς φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις και του Τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% έως και 2%.

Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο προβλέπει μεταξύ άλλων η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα:

Α. ΕΤΕΑΝ

– αποδεσμεύονται κονδύλια ύψους 170 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που ήταν δεσμευμένα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, σε προγράμματα με χαμηλή ή μηδενική απορροφητικότητα. Με τα κονδύλια αυτά θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, από τις τράπεζες που θα ενδιαφερθούν.

– αλλαγή του συντελεστή μόχλευσης ούτως ώστε να αυξηθεί η επιδότηση επιτοκίου και να διευκολυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων. Ο συντελεστής θα είναι 1 : 1, που σημαίνει ότι στα 170 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ οι τράπεζες θα εισφέρουν άλλα 170 εκ. Δηλαδή τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις μέσω του νέου προγράμματος θα φθάσουν στα 340 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η επιδότηση επιτοκίου για τα συγκεκριμένα δάνεια διαμορφώνεται στο 50%, δεδομένου ότι το τμήμα του δανείου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι άτοκο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ήταν 33%.

 Β. ΕΣΠΑ-Μεγάλα Έργα

 – προσωρινή (έως 31-12-2012) αναστολή της υποχρέωσης των αναδόχων δημοσίων έργων να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή τους

– μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Π.Δ.Ε., με έμφαση στην αποκέντρωση των αποφάσεων και τον περιορισμό των υπουργικών συναρμοδιοτήτων.

– καταργείται η σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών στην έκδοση των κανονιστικών διοικητικών πράξεων που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

– οι Περιφερειάρχες θα λειτουργούν ως κύριοι διατάκτες για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειάς τους.

– ανακατανομή πιστώσεων για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορεί να γίνεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή Περιφερειάρχη ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου και δεν θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

– μειώνεται το ύψος των παραβόλων για την πιστοποίηση ασφάλειας σιδηροδρομικής επιχείρησης και την έγκριση ασφάλειας διαχειριστή υποδομής. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τους σιδηροδρόμους. Συγκεκριμένα, το ύψος των παραβόλων κλιμακώνεται από 3000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της πιστοποίησης ή έγκρισης ασφάλειας (αν πρόκειται δηλαδή για αρχική χορήγηση, ανανέωση ή επικαιροποίηση/τροποποίηση του κάθε πιστοποιητικού). Για μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, τα παράβολα ξεκινούν από 1500 ευρώ. Με το παλιό καθεστώς το παράβολο για όλα τα πιστοποιητικά ήταν 30.000 ευρώ.

 –  Καταργείται πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το πλήθος των υπογραφών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης των έργων.

–   συγχωνεύονται τα στάδια αξιολόγησης του Φακέλου Α΄ (δικαιολογητικά) και του Φακέλου Β΄ (τεχνική προσφορά) και αφετέρου τα στάδια αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών και κατακύρωσης του διαγωνισμού.

–  προβλέπεται δυνατότητα συγχρηματοδότησης έργων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας των ΔΕΥΑ και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των έργων τους.

–  προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για τυπικούς λόγους, ορίζεται ρητά ότι οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που προσκομίζονται είναι αποδεκτές εφόσον φέρουν ημερομηνία εντός των τελευταίων τριάντα ημερών πριν την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

– παρέχεται η δυνατότητα να ορίζονται και ΝΠΙΔ του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως υπόλογοι – διαχειριστές συγχρηματοδοτούμενων έργων

– απλουστεύεται η διαδικασία για την έκδοση της απόφασης ένταξης των έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς καταργείται πλέον η προηγούμενη αποδοχή της απόφασης από το δικαιούχο. Στο εξής θα εκδίδεται κατευθείαν η απόφαση ένταξης και θα απευθύνεται στον τελικό δικαιούχο, ο οποίος αν εντός 30 ημερών δεν αντιταχθεί, τότε θα τεκμαίρεται πως την αποδέχεται και το αντίστοιχο έργο θα εντάσσεται.

– Γίνεται υποχρεωτική η χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος σώρευσης κρατικών ενισχύσεων από όλους τους φορείς που χορηγούν κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η συνολική παρακολούθηση των ενισχύσεων που λαμβάνονται από επιχειρήσεις, όπως έχει ζητηθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook