Το Ρέθυμνο και η Κρήτη θρηνούν το χαμό του Τάκη Δασκαλαντωνάκη, ενός κ των ιδρυτών της ξενοδοχειακής αλυσίδας “Grecotel” ο οποίος παραμονή Χριστουγέννων έφυγε σε ηλικία 81 ετών από τη ζωή .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας, όπου και κατέληξε την Κυριακή μετά από χρόνια ταλαιπωρία που είχε υποστεί  εξαιτίας σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στο Μπαλί, το 1993.

Όσο ψηλά κι αν έφτασε ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης στον επιχειρηματικό κόσμο, δεν έπαψε ποτέ να είναι Κρητικός μέχρι το κόκαλο, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες και φίλοι.

Ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης, μαζί με τον αδελφό του Νίκο, συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, ενώ τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του δημιούργησαν την εταιρεία «Aquila Hotels & Resorts» και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την πορεία του πατέρα τους στο χώρο του τουρισμού.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία του


Μια μικρή επιχείρηση ελαιολάδου αποδείχθηκε η αφετηρία ενός οικονομικού κολοσσού. Ξεκινώντας τη δεκαετία του '60, τα δύο αδέλφια, Τάκης και  Νίκος  Δασκαλαντωνάκης έγιναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους της Κρήτης.

Μόλις το 1976, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο των ξενοδοχείων, χτίζοντας το πρώτο, το Rithymna Beach. Λίγο αργότερα, αγοράζουν μετοχές της επιχείρησης που μέχρι τότε διαχειριζόταν το ξενοδοχείο El Greco της περιοχής, αλλά ήδη το Ρέθυμνο αποδεικνυόταν «λίγο» για τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η καθοριστική για την πορεία τους κίνηση έγινε μια δεκαετία αργότερα, όταν εξαγόρασαν το 50% των μετοχών της Grecotel από τον Κύπριο επιχειρηματία Δημήτρη Πιερίδη, ο οποίος είχε ιδρύσει την εταιρεία από κοινού με την TUI. Έτσι, ο όμιλος αποκτά σταδιακά οργανωμένη δομή και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί στην πορεία τους είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε Κέρκυρα, Ελούντα, η εξασφάλιση του management και η ριζική ανανέωση του Macedonia Palace στη Θεσσαλονίκη και η «μάχη» που έδωσαν με τον Παντελή Μαντωνανάκη για το Λαγονήσι, το οποίο τελικά κατοχυρώθηκε με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στο δεύτερο.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί μετά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα και πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.