Η θερμοκρασία στη Δυτική Ανταρκτική ανεβαίνει με σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Μπερντ, στην περιοχή, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης των 2,4 βαθμών Κελσίου από το 1958 - τριπλάσια σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το δυτικό τμήμα του παγοκαλύμματος θερμαίνεται με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους απ' ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που πραγματοποίησε τη μελέτη. Η εξέλιξη «επιτείνει την ανησυχία για τη μελλοντική συμβολή της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nature Geosciences, επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο σταθμός Μπερντ, κυμαίνεται στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου. Παρ' όλα αυτά, εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιφανειακή τήξη των πάγων αποσταθεροποιώντας την παγοκρηπίδα.


newsbeast.gr