Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να γίνουν πλούσιοι και από το κούρεμα τους χρέους, αλλά και πιο πρόσφατα από την ανταλλαγή ομολόγων.

Σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού δικτύου CNBC, αυτή την εβδομάδα το hedge fund του 51 ετών Daniel Seth Loeb στη Wall Street κατάφερε να βγάλει περίπου 500 εκατ. δολάρια από την ελληνική αγορά ομολόγων ποντάροντας από το καλοκαίρι στο ενδεχόμενο να γίνει επαναγορά.

Ο Daniel Seth Loeb, ο οποίος μάλιστα επισκέφτηκε την Ελλάδα το Σεπτέμβριο, εν μέσω απεργιών διέκρινε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκείνη τη στιγμή διαπραγματεύονταν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές - παρότι είχε προηγηθεί κούρεμα - και πολλοί πουλούσαν μανιωδώς.

Ανάμεσα στους μανιώδεις πωλητές που ουσιαστικά ξεπουλούσαν σε πολύ χαμηλές τιμές ήταν και οι Γαλλικές τράπεζες.
Ο Daniel Seth Loeb κατάφερε να αγοράσει μέσα στο καλοκαίρι ομόλογα με μέση τιμή κτήσης τα 17 σεντς. Δηλαδή για κάθε ομόλογο αξίας ενός ευρώ, πλήρωνε σε αυτόν που το πουλούσε - μία τράπεζα για παράδειγμα ή ένα άλλο hedge fund - μόλις 17 σεντς.

Όταν ακούστηκε η φήμη της επαναγοράς ομολόγων, ο ίδιος, αλλά και άλλοι διαχειριστές έστειλαν ουσιαστικά μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: Θα αντάλλασαν τη θέση τους στα ελληνικά ομόλογα, μόνο όμως αν η τιμή ήταν συμφέρουσα.
Έτσι, όταν ανακοινώθηκε η επαναγορά σε τιμές άνω των 30 σεντς για κάθε ομόλογο αξίας ενός ευρώ, ο κ. Daniel Seth Loeb κατάφερε να διπλασιάσει τα λεφτά του.

Το βέβαιο είναι ότι και η ελληνική κυβέρνηση βγήκε κερδισμένη καθώς με 10 δισ. ευρώ αγόρασε χρέος άνω των 30 δισ. ευρώ.

Όμως, την ίδια ώρα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge fund) και διαχειριστές τους έβαλαν ένα τζογαδόρικο στοίχημα και το κέρδισαν...


newsbeast.gr