Την τελευταία στιγμή, κι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού, αποφεύχθηκε η υπεξαίρεση 147.000 ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ, μετά την αποκάλυψη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο, έδωσε εγκαίρως εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, όπως, σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, ήταν η κίνηση που «μπλόκαρε» τη δραστηριότητα των συλληφθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ η σύλληψη πέντε ατόμων, μεταξύ αυτών και ειδικού συμβούλου του παραιτηθέντα γγ του ΕΟΤ, για υπόθεση υπεξαίρεσης σε βάρος του Οργανισμού, η οποία, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, αφορούσε απόπειρα των συλληφθέντων να εξαργυρώσουν επιταγή του Οργανισμού, ύψους 147.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να διασταυρώνεται οφειλή του ΕΟΤ στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Διευρευνάται η εμπλοκή του ειδικού συμβούλου του κ. Καραχάλιου, δεδομένου ότι σύμφωνα με την αστυνομία, είχε στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του Οργανισμού.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα απάτης από κοινού και πλαστογραφία μετά χρήσης. Ο ειδικός σύμβουλος βαρύνεται και με την κατηγορία της υπεξαίρεσης προς την υπηρεσία.

Οι κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού τόνιζαν ότι όλα θα πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν και να έρθουν στο φως. «Το χτύπημα της διαφθοράς αποτελεί κύριο μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΟΤ και για τον λόγο αυτόν γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωναν.

Νίκος Καραχάλιος: Θα δώσω εξηγήσεις μέχρι το τέλος της μέρας...

Από το περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου, διέρρευσε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους νομικούς του συμβούλους και μέχρι το τέλος της μέρας θα έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις στην αστυνομία και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει οριστικά.

Σύμφωνα με όσα είπε στο newsit συνεργάτης του κ. Καραχάλιου ο οποίος δεν κατονομάζεται,κίνητρο για την εμπλοκή του ονόματος του πρώην γγ του ΕΟΤ είναι να φθαρεί πολιτικά και ότι ο κ. Καραχάλιος είναι θύμα απάτης και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση…

Τι λένε στελέχη του υπ.Τουρισμού για την συμπεριφορά του Ν.Καραχάλιου

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στον ΕΟΤ και εμπλέκει τον πρώην γενικό γραμματέα του οργανισμού Νίκο Καραχάλιο. Πρώην μεγαλοστέλεχος του οργανισμού λέει στο «protothema.gr» ότι αν «σπάσει το απόστημα που λέγεται ΕΟΤ, τότε το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε θα φαντάζει πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που θα ακολουθήσουν».

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα η θέση του γ.γ. του ΕΟΤ είναι πολύ σημαντικότερη ακόμη και απ΄αυτή του υπουργού Τουρισμού και συνήθως ο επικεφαλής του διορίζεται ή έχει τις «ευλογίες» του εκάστοτε πρωθυπουργού αφού ο ΕΟΤ είναι ένας απο τους λίγους δημόσιους οργανισμούς ο οποίος διαθέτει αυτοτελείς οικονομικούς πόρους και τους διαχειρίζεται με μια υπογραφή ο γενικός γραμματέας μετά από μια τυπική έγκριση του διορισμένου διοικητικού του συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ο Νίκος Καραχάλιος φέρεται να έλεγε στους συνομιλητές του ότι «εγώ αν ποτέ θα φύγω από τον ΕΟΤ θα φύγω όχι με εντολή της υπουργού αλλά με εντολή αυτού που με διόρισε», εννοώντας προφανώς τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, φαίνεται να είχε υπόψη της σε γενικές γραμμές το τι συνέβαινε στον οργανισμό και πίεζε αφόρητα τον τελευταίο μήνα το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Ν.Καραχάλιου απο τον ΕΟΤ, κάτι που έγινε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά στους συνομιλητές της στην κυβέρνηση ότι «με τις συμπεριφορές του ο Νίκος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης».

Ωστόσο το περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν ένα από τα πλέον προβεβλημένα μεσαία στελέχη της ΝΔ, λέει ότι «έχει αρχίσει και ξετυλίγεται η μεθόδευση κάποιων για να τον πλήξουν πολιτικά» και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους νομικούς του συμβούλους για να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις στην οικονομική αστυνομία που ερευνούν το σκάνδαλο.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Οι πέντε κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ, με υπογραφή του κ. Καραχάλιου, για ξενοδοχείο της Σύρου, χωρίς να υπάρχει οφειλή του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Κώστας Βασιλάκος, ειδικός σύμβουλος του Ν.Καραχάλιου, είχε στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ, που είχε πάρει από τους ταμίες. Τα ζήτησε ο ίδιος προφασιζόμενος εσωτερικό έλεγχο.

Από αυτό το μπλοκ έκοψε, στις 17 Δεκεμβρίου, την επιταγή. Και έκοψε την τελευταία σελίδα του μπλοκ, γιατί έτσι θα αργοπορούσε η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής, της γνησιότητας της υπογραφής και τυχόν αξίωσης της εταιρείας για λογαριασμό της οποίας είχε κοπεί.

Ζήτησε να εισπραχθεί η επιταγή την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι. Ο χρόνος που επέλεξε μόνο τυχαίος δεν ήταν. Αφενός γιατί εκείνη την ώρα η τράπεζα ετοιμαζόταν να κλείσει και στη συνέχεια μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και Χριστούγεννα και αφετέρου γιατί πριν μόλις δυο 24ωρα είχε αλλάξει η διοίκηση του Οργανισμού.
Ο Ν. Καραχάλιος είχε υποβάλλει την παραίτησή του, και στη θέση του ανέλαβε καθήκοντα ως γγ του ΕΟΤ ο Πάνος Λειβαδάς.

Μία κοπέλα πήγε σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος την ώρα που το κατάστημα έκλεινε, με επιταγή του ΕΟΤ, ύψους 147.000 ευρώ. Το «ξενοδοχείο της Σύρου» είχε οπισθογραφημένη την επιταγή για την είσπραξή της από την κοπέλα. Η υπάλληλος κατά τη συνήθη επιβεβαίωση επικοινώνησε με τον ΕΟΤ, υπεύθυνοι του οποίου της είπαν «υπάρχει πρόβλημα» και να κρατήσει το σώμα της επιταγής.

Έτσι, η τράπεζα μπλόκαρε την επιταγή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο νυν γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς πήγε στο τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής και υπέβαλλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Ο νέος γγ τους ΕΟΤ, σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε έκτακτη συνομιλία που είχαν για το θέμα αποφάσισαν η υπόθεση να μην πάει στον εισαγγελέα αλλά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ακολούθησε "επιδρομή" αστυνομικών οι οποίοι σφράγισαν το κτίριο του ΕΟΤ και όλα τα γραφεία και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπαιρναν καταθέσεις από τους υπαλλήλους.

Επίσης, κλιμάκιο αστυνομικών αναζήτησε την κοπέλα που πήγε να εξαργυρώσει την επιταγή και άρχισε να κάνει επιτόπιες ανακρίσεις στο ξενοδοχείο της Σύρου . Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου είπαν στους αστυνομικούς πως δεν υπήρχε οφειλή του ΕΟΤ για λογαριασμό τους.

Στη συνέχεια εντόπισαν τη μητέρα της και τελικά και την ίδια. Εκείνη είπε ότι την επιταγή της την έδωσε ένας φίλος της, ο οποίος και εκείνος εντοπίστηκε, με τους αστυνομικούς να φθάνουν τελικά σε έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο του διαδικτύου. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως από τις αρχές Δεκεμβρίου προσεγγίστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ κ. Βασιλάκο, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε πως έχει στην κατοχή του μπλοκ επιταγών του οργανισμού, και να αναζητήσει «αεριτζίδικες» εταιρείες προκειμένου να κόψουν επιταγές σε αυτές αλλά να προσποριστούν οι ίδιοι τα χρήματα. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε, πως για αυτή την «υπηρεσία» του έπαιρνει «αμοιβή» 4.000 ευρώ.

protothema.gr