Ο πρόεδρος της Αιγύπτιου, Μοχάμεντ Μόρσι,  επικύρωσε το νέο Σύνταγμα της χώρας το οποίο εγκρίθηκε σχεδόν από το 64% των πολιτών.

Mετά την επικράτηση του «ναι», το Σάββατο, ο  Μόρσι θα απευθυνθεί στην άνω Βουλή του κοινοβουλίου, η οποία μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος,  έχει πλέον πλήρη νομοθετική εξουσία.

Βάσει του νέου Συντάγματος, οι νομοθετικές  εξουσίες που είχε λάβει προσωρινά  ο Μόρσι, μεταβιβάστηκαν τώρα στην άνω Βουλή στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές μέχρι την ανάδειξη μιας νέας κάτω Βουλής στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν σε περίπου δύο μήνες.

Πάντως, ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει  ότι η έγκριση του Συντάγματος  συνιστά νίκη του Αιγύπτιου προέδρου και των Αδερφών Μουσουλμάνων – από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι- προβλέπει μάλιστα ότι θα κλιμακωθεί η ένταση στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η κρατική εφημερίδα « Αλ Αχράμ» γράφει ότι  ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα μεταβεί στην Γερμανία στις 29 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας την συγκέντρωση υποστήριξης για την ανασυγκρότηση της αιγυπτιακής οικονομίας. Ο Μόρσι, τον οποίο θα συνοδεύει μία αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, θα παραστεί σε συνέδριο στο Βερολίνο για την οικονομική συνεργασία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μόρσι στη Γερμανία από τον Ιούνιο που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα.

 

protothema.gr