Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (χαμηλής τάσης) από την 1η Ιανουαρίου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζήτησε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, ενώ η ΡΑΕ αντιπρότεινε η αναπροσαρμογή να μην ξεπεράσει το 13%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει μικρότερες -ακόμα- αυξήσεις.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Η πρώτη δόση των αυξήσεων, που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 8%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά τουλάχιστον έως το 2014 της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο η εταιρεία θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των αυξήσεων.

Όσον αφορά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί το όριο των 800 κιλοβατωρών να αυξηθεί στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο ΚΟΤ.

Τα ΚΟΤ Ι και ΙΙ είναι οι φθηνότερες κατά 30% χρεώσεις ρεύματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και τους τρίτεκνους και οι χαμηλότερες κατά 35% για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους.

Σε αυτές τις κατηγορίες, ισχύει η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

 

nooz.gr