Τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, ενώ το πρόστιμο θα είναι ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα. Δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά μια ολιγοήμερη παράταση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι υπηρεσίες, επικαλούμενες τις δυσκολίες πληρωμής που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Ακόμη κι αν με τα νέα δεδομένα η διαδικασία για την πληρωμή είναι απλούστερη, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής σχεδόν το 40% των ενδιαφερομένων δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τονίζουν ότι αναμένεται να υπάρξει θεαματική αύξηση σε αυτούς που θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τις εργάσιμες ημέρες που έχουν απομείνει. Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων, υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο, στις τράπεζες, δίνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Η απόδειξη πληρωμής θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας - ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο - και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, μεγάλος είναι και φέτος ο αριθμός των ενδιαφερομένων οι οποίοι μετέβησαν στις εφορίες, όχι όμως για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά για να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να τα ακινητοποιήσουν. Μάλιστα, σε αρκετές επαρχίες, όπως στην Καβάλα και στην Ξάνθη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός κατόχων ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων που παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως πινακίδες παραδίδουν και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω διακοπής επαγγέλματος είτε αδυναμίας συντήρησης του επαγγελματικού οχήματος.

real.gr