Θύελλα αντιδράσεων και πλήθος ερωτηματικών έχει προκαλέσει την Τουρκία η αποκάλυψη ότι άγνωστοι είχαν τοποθετήσει «κοριούς» και άκουγαν τις συνομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, οι μυστικές τουρκικές υπηρεσίες (MIT) έχουν ξεκινήσει ευρεία έρευνα για τις συσκευές που βρέθηκαν στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες έλεγξαν τις κατοικίες του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την πατρίδα του την Ριζέ όπως και όλα τα γραφεία του. Βρήκαν τελικά τους κοριούς στις πρίζες του γραφείου του στην Άγκυρα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε εντολή να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στο σπίτι του και στο γραφείο του στη τουρκική βουλή. Σύμφωνα με αναφορές, «ξηλώθηκαν» όλα τα πατώματα και τα ξύλα από τους τοίχους σε όλα τα γραφεία και εξετάστηκαν ακόμη και οι πίνακες και οι γλάστρες.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα σημειώνουν ότι έμαθαν αρχικά ότι ο Ερντογάν παρακολουθείται τον περασμένο Φεβρουάριο. «Δεν είναι ένα πρόσφατο γεγονός. Η MIT ενημερώθηκε για τους ‘’κοριούς’’ πριν αποκαλυφθεί το περιστατικό και μία έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει για το θέμα. Ήταν ένα μυστικό που κρατήθηκε μέχρι ο ίδιος ο Ερντογάν να ανακοινώσει σε μία τηλεοπτική συνέντευξη ότι κάποιοι τον άκουγαν» είπε ανώνυμη πηγή στη τουρκική εφημερίδα.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ζωντανή συνέντευξη του στην τηλεόραση ότι «δεν μπορείς να γνωρίζεις εάν κάποιος έβαλε ή όχι κοριούς στο γραφείο μου αλλά σχετικές ομάδες βρήκαν τον ‘’κοριό’’ στη διάρκεια μίας έρευνας στο γραφείο μου κάτω από το σπίτι μου. Ποιος τον έβαλε εκεί;».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, δεν έμεινε εκεί και «έδειξε» ξεκάθαρα το «βαθύ» κράτος της Τουρκίας. Σε ερώτηση για το θέμα υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε τελειώσει με το βαθύ κράτος. Είναι σαν ιός, όταν οι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες επανεμφανίζεται».

Επισήμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς για τους «κοριούς». Ωστόσο είναι έντονη η φημολογία για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τις παρακολουθήσεις. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι την παρακολούθηση εκτέλεσε το παρακράτος της Τουρκίας, ενώ άλλοι επιμένουν ότι οι σωματοφύλακες, οι συνεργάτες του Ερντογάν ή άνθρωποι κοντά στο κίνημα του Γκιουλέ μπορεί να έβαλαν «κοριούς».

Οι ίδιες πηγές στην Hurriyet, υποστήριξαν ότι η απόφαση να ξηλωθεί η προσωπική ασφάλεια του Τούρκου πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις ως «σοβαρή κατάσταση».

«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε παγιδευτεί είναι μία σοβαρή κατάσταση και οι δράστες θα πρέπει να βρεθούν και να έρθουν μπροστά στο δικαστήριο. Η παράνομη παρακολούθηση είναι ένα έγκλημα εναντίον του οποίου θα πρέπει όλοι να διαμαρτυρηθούν» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.


real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook