Οι μυρωδιές στην κουζίνα βρίσκονται στο φόρτε τους. Οι νοικοκυρές βάζουν όλη τους την τέχνη να «στολίσουν» το τραπέζι με σπουδαίες χριστουγεννιάτικες γεύσεις.

Γαλοπούλα, χοιρινό και μελομακάρονο δίνουν τον εορταστικό… τόνο. Η απόλαυση που δίνουν οι γεμάτες γεύσεις τους συνοδεύεται από θρεπτική αξία; Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί:

Το χοιρινό εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια ιδανική επιλογή είναι το ψαρονέφρι, το οποίο αποτελεί το πιο άπαχο κομμάτι του. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με ελάχιστα λιπαρά.

Η γαλοπούλα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη από τον μεταβολισμό μας. Είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει λιγότερες θερμίδες από το ψαρονέφρι. Υστερεί σε σίδηρο έναντι του χοιρινού (1,8 mgr/100 γραμμάρια, έναντι 3,5 mgr/100 γραμμάρια), αλλά και του μοσχαρίσιου κρέατος (3,8 mgr κρέας). Η αξία της μερίδας κυμαίνεται από 400 έως και 500 θερμίδες, μαζί με τη γέμιση. Πολλές θερμίδες, αλλά και θρεπτική αξία προσθέτει η γέμιση. Καρύδια, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί, προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πλήθος ερευνών έχει συσχετίσει με υψηλή καρδιοπροστατευτική δράση. Συμβάλλουν στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα κάστανα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και του νευρικού συστήματος και βιταμίνη C, σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών είναι πολλές από τις τροφές του εορταστικού τραπεζιού, αναφέρει ο διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου
Πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών είναι πολλές από τις τροφές του εορταστικού τραπεζιού, αναφέρει ο διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου

Οι σταφίδες, το κουκουνάρι, ο βασιλικός και το πιπέρι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών. Προσφέρουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται από τη ρύπανση, το άγχος και το κάπνισμα. Δίνουν γεύση και δεν προσθέτουν πολλές παραπάνω θερμίδες στο πιάτο μας.

Οι δίπλες περιέχουν τρία πολύ σημαντικά υλικά: Το μέλι, που έχει μικρή ποσότητα βιταμινών. Τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Την κανέλα, της οποίας τα έλαια έχουν αντιμικροβιακή δράση. Εμποδίζουν, επίσης, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μία δίπλα μάς δίνει περίπου 200 θερμίδες.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook