Ουσιαστικές διευκολύνσεις προς τους επαγγελματίες για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει μέσω ΤΕΜΠΜΕ ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του το απόγευμα της Τρίτης, 29 Μαρτίου, επί της κύρωσης της νομοθετικής Πράξης για την «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές».

Εισαγωγικά σημείωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υπάρχουσες οφειλές τους, ενώ τα μέτρα που λαμβάνετε ως κυβέρνηση, το ένα μετρά το άλλο, αλλά και τα νέα μέτρα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία».

«Για το σκοπό αυτό και προκειμένου ο εμπορικός κόσμος να βγει από το αδιέξοδο, ως Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε καταθέσει την πρόταση να υπάρξει παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί μέσω ΤΕΜΠΜΕ από τα 3 στα 5 ή και τα 6 έτη, ακόμα και με τη ρύθμιση του επιτοκίου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο», καθώς και «την άμεση απόσυρση κάθε διάταξης που επιβάλλει έκδοση βεβαίωσης οφειλών τους από τις ΔΥΟ». Και τούτο επειδή «οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και προς τον τραπεζικό οργανισμό από τον οποίο δανειοδοτήθηκαν».

Ακόμη, για τις μέχρι τώρα ληξιπρόθεσμες δόσεις θεώρησε σημαντική «την επιμήκυνση της αποπληρωμής τους τουλάχιστον κατά ένα έτος, ενώ για τις τρέχουσες δόσεις ζητούν να δοθεί περίοδος χάριτος με πάγωμα καταβολής τους τουλάχιστον για ένα έτος. Παράλληλα ζητούν την επίσπευση της εφαρμογής του ΤΕΜΠΜΕ 3, και την απλούστευση των διαδικασιών υπαγωγής σε αυτό των επιχειρήσεων».

Ο Βουλευτής επισήμανε ότι «η αποπληρωμή των δανείων, που ελήφθησαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, έχει οριστεί σε 6 ισόποσες δόσεις (3 έτη), όμως η έλλειψη ρευστότητας και οι ραγδαίες εξελίξεις επέφεραν δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών, σχεδόν 20%, να αδυνατεί να εξοφλήσει τις δόσεις των συγκεκριμένων δανείων». Συνέχισε δε ότι «τα προγράμματα αυτά, όπως αναφέρει ο εμπορικός κόσμος, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες αγοράς και με απώτερο σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση, η οποία όμως έχει χειροτερέψει», ενώ τόνισε ότι «καθημερινά, σχεδόν όλες οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών της χώρας, αλλά και οι Εμπορικοί Σύλλογοι από άκρη σε άκρη γίνονται αποδέκτες παραπόνων από επιχειρήσεις που αδυνατούν μέσα από τη σημερινή οικονομική κρίση να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά».