Οριστικό τέλος στο πάρτι με τις συντάξεις μαϊμού και τις  παροχές σε πεθαμένους, που κράτησε ολόκληρες δεκαετίες ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4,5 δισ. ευρώ, θα μπει με τη λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» που σχεδίασε το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της

«Αριάδνης» να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή της την 1η Μαρτίου 2013, ώστε να καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις και να ακυρωθεί κάθε απόπειρα λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.

 Με το νέο σύστημα θα αποτυπώνεται εγκαίρως κάθε δημογραφική και οικογενειακή αλλαγή των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.) και θα ενημερώνονται άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά το αρχικό σχέδιο τα πιστοποιητικά για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης που ζητούνταν στο σχέδιο «Αριάδνη» κόστιζαν 45 ευρώ σε συμβολαιογράφους . Μετά από τις ενστάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας  το υπουργείο Εργασίας  προώθησε νέο σχέδιο που προβλέπει ενεργή εμπλοκή των ληξιαρχείων,  χωρίς καμία δημοσιονομική δαπάνη και κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Από εκεί ένας πιστοποιημένος υπάλληλος, ένας ληξίαρχος δηλαδή θα έχει ειδικό κωδικό μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ αυθημερόν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου «Αριάδνη» η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) θα γίνεται ως εξής:

•λόγω γέννησης ή θανάτου από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),

•των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων),

•λόγω  συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία (σ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση)

•και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές. ( σ’αυτήν την περίπτωση προβλέπεται ετσι κι αλλιώς η αμοιβή του δικηγόρου και το παράβολο)

Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης  των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Οι διατάξεις άρχισαν να εφαρμόζονται και στην πράξη αφού συνελήφθη στην Πάτρα αυτές τις ημέρες   ,όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, 57χρονος ο οποίος λάμβανε παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με πλαστή εξουσιοδότηση , τη σύνταξη της θανούσης μητέρας του.

Επίσης στο πλαίσιο σχετικών διασταυρώσεων διαπιστώθηκαν δέκα (10) περιπτώσεις για τις οποίες εχορηγούντο παράνομα συντάξεις θανόντων σε «δικαιούχους» που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει γάμους και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να λαμβάνουν τις συντάξεις.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις διεκόπη η καταβολή των συντάξεων και κινήθηκαν οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων καθώς επίσης και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ.  Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Μετά τη συνάντηση  ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Η παραβατικότητα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές αποτελούσε ένα κεφάλαιο - όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Για εκείνη τη  μειοψηφία πολιτών που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των νόμιμων και συνεπών φορολογουμένων της χώρας. Ήταν όνειδος, κυρίως, για την ίδια την πολιτεία και την ανεπάρκειά της να εξασφαλίσει όρους ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών.

Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες  παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων,  έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως,  ηθικό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική επιχειρησιακή παρέμβαση η οποία θα εξαλείψει  οριστικά την παραβατικότητα αναφορικά με τη χορήγηση συντάξεων και άλλων επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Το Υπουργείο Εσωτερικών , το οποίο έχει την ευθύνη τήρησης των ληξιαρχικών πράξεων , έχει ανταποκριθεί πλήρως στην εθνική αυτή προσπάθεια, έχοντας ετοιμάσει το σχετικό νομικό και ηλεκτρονικό πλαίσιο».

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μ. Βολουδάκης δήλωσε τα εξής:

«Τα ληξιαρχεία θα ενημερώνουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, ούτως ώστε – μεταξύ άλλων – να πάψει το φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού.  Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση ή πρόσθετες υποχρεώσεις για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθιστά περιττές. Το σημαντικό αυτό βήμα επετεύχθη με στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής».

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης δήλωσε τα εξής:

«Η Αριάδνη είναι μία βαθιά τομή η οποία επηρεάζει θετικά τους πολίτες και το κράτος γιατί μειώνει την γραφειοκρατία και βάζει μία τάξη στα δημοσιονομικά αυτά ζητήματα. Οι μόνοι που θα είναι χαμένοι είναι όσοι λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, όσοι τελικά ζουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Συνεπώς, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι υπό το άγρυπνο βλέμμα του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να θέσει αυτό το σύστημα σε εφαρμογή, συνεργάστηκαν τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, το Εργασίας, το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτά τα τέσσερα υπουργεία δούλεψαν εντατικά και πέτυχαν ένα αυτονόητο αποτέλεσμα. Να μπει επιτέλους μία τάξη».

 

protothema.gr