Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία εστάλη πριν από λίγες ημέρες από τη Γαλλία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υλικό αποστέλλεται μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή, ως συμπληρωματικό της δικογραφίας, που ήδη έχουν στείλει η οικονομικοί εισαγγελείς για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Έως στιγμής, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν από την αντιπαραβολή της ήδη υπάρχουσας λίστας με τη νέα προκύπτουν στοιχεία ποινικά αξιοποιήσιμα.

Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αντιπαραβολής και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει ανακεφαλαίωση όλου του υλικού της δικογραφίας, ώστε με την αξιοποίηση των δεδομένων να κριθεί αν πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Διώτη και Καπελέρη, που έχουν ήδη καταθέσει με την ιδίοτητα του υπόπτου, εμπλεκομένου στην υπόθεση.

Όπως διευκρίνισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ο φορολογικός έλεγχος των προσώπων, που περιλαμβάνονται στη λίστα, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, η λίστα που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη είναι σε διαφορετική μορφή από εκείνη που είχε παραδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ.

Το υλικό που έχει φτάσει στη χώρα μας από τα τρία στελέχη, που ταξίδεψαν κάτω από άκρα μυστικότητα στο Παρίσι, είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη σε κομπιούτερ του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι Γάλλοι αξιωματούχοι να αποδείξουν στους Έλληνες που ταξίδεψαν για την παραλαβή της πρωτότυπης λίστας ότι πράγματι παρέδιδαν τα συγκεκριμένα πολύτιμα αρχεία.

Πολιτική κόντρα για τη λίστα

Η επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ οδήγησε σε σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ένταση και την καχυποψία πυροδότησαν δηλώσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία υποστήριξε, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες που άκουσε να μεταδίδονται, ότι η νεότερη λίστα περιλαμβάνει 600 περισσότερα ονόματα από την αρχική.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε, αλλά ενοχλήθηκε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά φημών.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι σκόπιμο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισαγγελική έρευνα και η αντιπαραβολή των στοιχείων που υπάρχουν στις δύο λίστες και αυτό για να μη σέρνεται η υπόθεση, η οποία αφήνει σκιές για ενδεχόμενες παραλείψεις ή παράνομες ενέργειες πολιτικών στελεχών.

Σε σημερινή της δήλωση, η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε δημοσιογράφος και εκδότης ημερήσιας εφημερίδα σε τηλεοπτική εκπομπή, στον Αντ1, στις 24 Δεκεμβρίου, και στη συζήτηση που ακολούθησε οι δημοσιογράφοι του σταθμού υπολόγισαν σε 600 περίπου τα παραπάνω ονόματα.

Όπως σημειώνει η κ. Βαλαβάνη, η ίδια τόνιζε εκείνη την ημέρα ότι δεν έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει σ΄αυτή τη φάση κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση για το θέμα.

Όπως υπογραμμίζει. σύντομα οι αρμόδιοι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, θα εξακριβώσουν αν πράγματι υπήρξε και τι είδους παρέμβαση και αλλοίωση της αρχικής λίστας, «γιατί αυτό είναι το μείζον και ουσιαστικό ζήτημα» και προσθέτει ότι η μέχρι τώρα και επί 20 μήνες διαχείριση της υπόθεσης από τους θεσμικά υπεύθυνους παράγοντες, «έχει προκλητικά υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών και έχει βλάψει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και τη χώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικής λίστας και μιλάει για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες», τις οποίες δεν αποδίδει μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, «αλλά και σε αυτούς που έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση».

Σε υψηλούς τόνους η ΔΗΜΑΡ ζητεί την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων της λίστας, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, θα πρέπει να γίνει έλεγχος όσων παρανόμησαν και απόδοση των ευθυνών που προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα γιατί δνε προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριστεί την υπόθεση με υπευθυνότητα είναι η απάντηση που έρχεται από την Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει σαφείς αποστάσεις από τις εξελίξεις, περιμένοντας τα αποτελέσματα του εισαγγελικού ελέγχου, γνωρίζοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενες διαπιστωμένες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της λίστας θα δρομολογήσουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι «το σήριαλ της Λίστας Λαγκάρντ πρέπει να λάβει τέλος», καθώς «σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι παρανόμησαν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα που περιλαμβάνουν και η παλιά και η νέα λίστα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook