Την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ΕΔΕ στον ΕΟΤ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, για το ζήτημα της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό.

Στην ΕΔΕ που ζήτησε η υπουργός, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

– Πότε και με εντολή τίνος παραδόθηκε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο.

– Ποιος είναι ο λόγος της παράδοσης.

– Αν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν και πότε είχε ξαναγίνει αυτό.

– Να καταγραφεί πόσες επιταγές και με τι ποσά η κάθε μια, είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΤ, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών υπηρεσιών του οργανισμού από 1/1/2012 έως 21/12/102 και αν είχε διαπιστωθεί η νόμιμη πληρωμή αυτών.

– Από πόσους και ποιους λογαριασμούς του ΕΟΤ σύρονται/έχουν εκδοθεί μπλοκ επιταγών, και ποιος ο λόγος έκδοσης αυτών και αν τηρείται βιβλίο καταχώρησης των επιταγών που εκδίδονται και παραδίδονται στους δικαιούχους για πληρωμή.

Αναλαμβάνουν δράση ελεγκτές του ΓΛΚ

Την συγκρότηση κατά προτεραιότητα Ελεγκτικής ομάδας από δημοσιονομικούς ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αναλαμβάνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το έργο του ελέγχου του ΕΟΤ, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΕΟΤ: «Οι ένοχοι στη φυλακή»

Ο γγ του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας σήμερα στο «Πρώτο Πρόγραμμα», είπε ότι «θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί».

Τόνισε πως υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και προσέθεσε πως «η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση».

Σημείωσε, ακόμη, πως η ΕΔΕ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως εξετάζεται αναφορικά με τις διαδικασίες αν υπήρξαν σφάλματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραχάλιος έκανε λόγο για «επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι απομακρύνθηκε λόγω των προσπαθειών του για τη διαλεύκανση λογιστικής «τρύπας» 12 εκατ. ευρώ, που διαπιστώνεται που προκύπτει από πόρισμα ορκωτών λογιστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο έχει ευρύτερες διαστάσεις

Την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο στον ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον σταθμό «Alpha 9,89» και κάλεσε την αρμόδια υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη να διευκρινίσει ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν και να εισπράττουν ποσά.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στον «ΒΗΜΑ FM 99,5», παρατήρησε πως «ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάντα κάποιοι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία, ως προσωπική τους, ως την οικογενειακή τους περιουσία και δεν χάνουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να βουτάνε τα δάχτυλα στο μέλι».

«Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα», προστίθεται.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν».

Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό».

Τέλος, η Έλενα Κουντουρά από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», δήλωσε ότι «από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων» και προσέθεσε πως «το πάρτυ των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook