Με τίτλο « Μια αδύναμη άνοδος» η βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» με δημοσίευμά της αναφέρεται στην άνοδο του εθνικισμού αλλά και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Μάλιστα η εφημερίδα δίνει ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την άνοδο του εθνικισμού την «εκλογική νίκη» της Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που εμπνέεται-όπως λέει η εφημερίδα- από τον νεοναζισμό. «Εκμεταλλευόμενο την οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα, κατάφερε να κερδίσει 18 βουλευτικές έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο», επισημαίνει. Πρόκειται για ένα αντισυστημικό κόμμα τα μέλη του οποίου λειτουργούν ως πολιτοφυλακή και έχουν κυριολεκτικά κηρύξει τον πόλεμο στους μετανάστες, προσθέτει.

Με τη σειρά του, το υπερεθνικιστικό και αλυτρωτικό ουγγρικό κόμμα Jobbik διακρίνεται από τον αντισημιτικό του λόγο. Μέλος του ζήτησε πρόσφατα την καταγραφή των Ούγγρων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που «συνιστούν απειλή για την εθνική ταυτότητα» ενώ δεν έχει ποτέ πάρει αποστάσεις από τη βία που ασκείται κατά των Ρομά.

Η κρίση της ευρωζώνης προσέφερε σε αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς βήμα για να επικρίνουν τις ελίτ, τους μετανάστες, τους Ρομά, τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», τα σπάταλα κράτη του Νότου, τις αλληλέγγυες χώρες του Βορρά και την παγκοσμιοποίηση.

Επισημαίνοντας ωστόσο την μακρόχρονη παρουσία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και του FPO στην Αυστρία, η εφημερίδα σχολιάζει πως η κρίση δεν αποτελεί εξήγηση για όλα και διαπιστώνει πως τα τελευταία χρόνια βοήθησαν όλοι στην ενίσχυση των λαϊκιστικών, υπερσυντηρητικών, εθνικιστικών, ξενοφοβικών και ευρωφοβικών κομμάτων στις ευημερούσες χώρες (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία).

Επιπλέον, το κίνημα των ακραίων και εθνικιστικών κομμάτων είναι αναστρέψιμο, όπως αποδεικνύει και η εκλογική αποτυχία του Ολλανδού Βίλντερς ο οποίος είχε στοιχηματίσει όλη του την προεκλογική εκστρατεία στην ευρωφοβία, καταλήγει η εφημερίδα.

 

protothema.gr