Πρώτη δημοσίευση: 13:34

Διέγραψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση.

Εως και πανηγυρικό μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα που επικρατεί στην Ιπποκράτους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι από την «αρχική Λίστα Λαγκάρντ λείπουν τα ονόματα των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που την είχε παραλάβει, δεν την είχε πρωτοκολλήσει και δεν την είχε στείλει για έλεγχο.

Οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που επί μήνες υποστήριζε ότι δεν έχει καμία ουσιαστική εμπλοκή με τη λίστα και ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που την παρέδωσε στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΠΑΣΟΚ ίσως και εντός της ημέρας θα προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Παπακωνσταντίνου από τα μητρώα του κόμματος ενώ αφού παραλάβει τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ θα αποφασιστεί αν θα ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής ή ακόμη και προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή. Στην πρώτη περίπτωση η πρόταση θα αφορά το σύνολο της υπόθεσης ανεξαρτήτως προσώπων, στη δεύτερη θα πρέπει να προσωποποιηθούν οι ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, προφανώς του πρώην υπουργού.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα

«Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση», τονίζει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από τις διαφορές που αποκαλύφθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τους λογαριασμούς στη λίστα και ότι δεν έκανε κάποια παρέμβαση στα στοιχεία που έλαβε από τις γαλλικές αρχές.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρώφην υπουργού είναι η εξής:

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη \”λίστα Λαγκάρντ\”, σύμφωνα με την οποία \”φωτογραφίζονται\” άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί \”αλλοίωσης\”.

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει – παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως – ονομαστικά και άμεσα – και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Eμπλοκή Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ

Μία διαφοροποίηση προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε δοθεί παλαιότερα στην ελληνική κυβέρνηση. Αφορά τρία πρόσωπα -κι ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση με τα στοιχεία του Taxis- που συνδέονται με δύο λογαριασμούς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτός που αφαίρεσε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις σε ξένη τράπεζα όπως προκύπτει από την αξιολόγηση της λίστας που έκαναν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες με τον αντεισαγγελέα Νικόλαο Παντελή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών ήταν και ο πρώτος αποδέκτης της λίστας, και δεν την πρωτοκόλλησε.

Οι λογαριασμοί των συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου, που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, περιλαμβάνουν ο ένας 1,22 εκατ. δολάρια, ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός.

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τους πρώην ειδικούς γραμματείς ΣΔΟΕ Καπελέρη και Διώτη.

«Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι» είχε υποστηρίξει στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη Βουλή η «αυθεντική» λίστα Λαγκάρντ

Στη Βουλή βρίσκεται η συμπληρωματική έκθεση των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακαμφθεί η τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση τα κόμματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Αμοιρίδης της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ζητήσουν το νέο υλικό που έφτασε στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η τυπική διαδικασία απαιτεί αναγγελία της έλευσης της δικογραφίας στην Ολομέλεια και μετά ενημέρωση των κομμάτων. Αν ακολουθούνταν πιστά, θα έπρεπε να περιμένουν την 7η Ιανουαρίου, που ανοίγει το Κοινοβούλιο.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς αναγράφουν στο διαβιβαστικό ότι στέλνουν το αποτέλεσμα της έρευνας, προκειμένου να ενσωματωθεί στη δικογραφία που ήδη έχουν στείλει, ενώ θα επισημαίνουν ότι οι γαλλικές αρχές τους έχουν διαβεβαιώσει ότι η νέα λίστα είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που είχαν στείλει στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2010.


protothema.gr/ skai.gr
/ iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook