Τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε έως πρότινος στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για περίπτωση «καραμπινάτης πλαστογραφίας», σημείωσε πως πλέον «ανοίγει ο δρόμος για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή» και ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ακόμα και εντός της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς.

Να βγουν στο φως όλα με διαφάνεια προέτρεψε νωρίτερα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, κάλεσε να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ όσοι εμπλέκεται το όνομά τους στην υπόθεση.

Τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της λίστας ζητά από την πλευρά της η συμπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους γύρω από τα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από εισαγγελικούς κύκλους.

«Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε με προκαταρκτική επιτροπή», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή για τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» πρέπει να εξετάσει αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα είχαν δηλώσει αυτά τα ποσά ή όχι.

Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για «σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες, και την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου, και με Καπελέρη και με Διώτη» και εκτίμησε ότι «η νέα γραμμή του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρρεύσει σύντομα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ, αυτή τη φορά δεσμεύεται ότι δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύστασης της νέας αυτής επιτροπής.

«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης λίστας Falciani-Lagarde. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της», αναφέρεται σε απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, που διαβιβάστηκε εγγράφως στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξ. Έλληνες: Προανακριτική επιτροπή

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όπως ανέφερε, το κόμμα του διαθέτει 18 βουλευτές και για τη σύσταση της επιτροπής απαιτούνται 30 βουλευτές.

Προφανώς, εφόσον υπάρχει και ανάλογη διάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, ο αριθμός των 30 βουλευτών υπερκαλύπτεται.

«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί το ΚΚΕ, ενώ τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις», όπως αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Οι ένοχοι της λίστας Λαγκάρντ συγκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή, η οποία αδικαιολογήτως παραμένει κλειστή», επισημαίνει, τέλος, η Χρυσή Αυγή.in.gr