Την ένταξη νέων έργων προϋπολογισμού 38.580.000 ευρώ στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) ανακοίνωσε σήμερα στο Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα υπέγραψε συμβάσεις οδικών έργων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με προϋπολογισμό 1.630.000 ευρώ και παρεμβάσεις στην επαρχιακή οδό Σπηλίου, και Λίσταρος-Καλοί Λιμένες.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης των νέων έργων στο ΕΣΠΑ που αφορούν σχολικά συγκροτήματα, και έργα περιβάλλοντος-αποχετευτικά έγινε από τον Περιφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, των αντιπεριφερειαρχών Κώστα Λαμπρινού και Νίκου Καλογερή, του βουλευτή Ανδρέα Ξανθού, των δημάρχων Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, Αγίου Βασιλείου Γιάννη Πιπεράκη, Αμαρίου Στέφανου Σημαντήρα, των Περιφερειακών Συμβούλων Νίκου Κακογιαννάκη, Γιάννη Νικολούδη, Γιάννη Παρασύρη, Μανόλη Χνάρη, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους φορείς στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου είναι:

-Ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου Γερανίου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
– Ανέγερση Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιπόπουλου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ.
-Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος 5ου γυμνασίου και 4ου λυκείου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ.
-Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά προϋπολογισμού 16.959.300 ευρώ
-Προστασία ταμιευτήρα-αποχευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων οικισμών φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου προϋπολογισμού 4.321.185,13 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, και συμβάλουν στην καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.

«Οι νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που είχαμε με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, με τους περιφερειακούς μας συμβούλους και τους δημάρχους της περιοχής που προετοίμασαν τις μελέτες και εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή» είπε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Φιλοδοξούμε το νέο χρόνο να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα, έρχονται και τα προγράμματα ΟΣΑΠΥ που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη με 2,5 εκ. ευρώ το καθένα. Παρεμβάσεις που επίσης αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και έργα με κοινωνικό χαρακτήρα που είναι νέοι νηπιοβρεφικοί σταθμοί και σχολεία».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Κρήτη, Πράσινη Ανάπτυξη» ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι παρά τα αρχικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εκτέλεση του, σήμερα όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί αποπληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους.

«Φιλοδοξούμε το νέο χρόνο να εντάξουμε και νέα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποδεικνύοντας ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούμε να διεκδικούμε χρηματοδότηση και από εθνικούς πόρους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά τους τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή όσο και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης, και Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των έργων που θα γίνουν στις περιοχές τους, και ευχαρίστησαν προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματική του συμβολή.
«Με τις συντονισμένες προσπάθειες του Περιφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, των δήμων και άλλων φορέων υλοποίησης έχουν εκτελεστεί σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν βασικές υποδομές, βιολογικούς σε όλους τους δήμους, οδοποιία, σχολική στέγη και άλλα έργα και παρεμβάσεις που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία…» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των έργων ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση κατολίσθησης με κατακόρυφη συστοιχία φρεατοπασσάλων στη θέση Καψαλέ Σπηλίου της Επαρχιακής οδού 3» με προϋπολογισμό 930.000 ευρώ. Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΑΛΦΑ-ΔΕΛΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε».

Το μεσημέρι εξάλλου στα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την σύμβαση για την κατασκευή του οδικού έργου «Βελτίωση Επαρχιακού Δρόμου Λίσταρος-Καλοί Λιμένες δρόμος αρ. 19 «παράκαμψη Λίσταρου», υποέργο 2 «Ολοκλήρωση Παράκαμψης Λίσταρου», με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, της διευθύντριας τεχνικών έργων της ΠΕ Ηρακλείου Χαράς Παρασύρη, και της αναδόχου εταιρείας «Ανδρούλα Σουρουλλά και Σια ΕΕ».

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της πρόσβασης προς τον οικισμό «Λίσταρος», η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας εντός του οικισμού με την κατασκευή παράκαμψης, καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης στις περιοχές νοτίως του οικισμού όπως η Μονή Οδηγήτριας και οι παραλίες παρά το ακρωτήριο «Κεφάλι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook