Το Ιράν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την είσοδο στη στρατιωτική βάση που υποπτεύονται ότι χρησιμοποιήθηκε για εργασίες που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, αν σταματήσουν οι απειλές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, φέρεται ότι δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πιστεύει ότι το Ιράν έκανε δοκιμές σε εκρηκτικά για πιθανές πυρηνικές εφαρμογές στη μονάδα του Παρσίν, μια εκτεταμένη στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, και έχει επανειλημμένα ζητήσει να την επιθεωρήσει.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες στη μονάδα Παρσίν κατά το παρελθόν έτος για να την «καθαρίσει» από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για παράνομες δραστηριότητες, αλλά ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια επίσκεψη θα είναι «χρήσιμη».

«Εάν οι διαπεριφερειακές απειλές (εναντίον του Ιράν) εξαλειφθούν, τότε θα καταστεί δυνατό να επισκεφθούν την μονάδα του Παρσίν», φέρεται να δήλωσε χθες Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χασάν Κασκάβι σύμφωνα με το Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχόλια αυτά δημοσιεύτηκαν σήμερα και από το Διαδικτυακό περιοδικό Iran Diplomacy.

Ο Κασκάβι κατά πάσα πιθανότατα αναφερόταν στην απειλή του Ισραήλ για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν και τη δυνατότητα για περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα καταφύγει σε στρατιωτική δράση, εάν η διπλωματία αποτύχει να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι τελείως ειρηνικό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν το Ιράν για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στη μονάδα του Παρσίν για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων σχετικών με την «πιθανή στρατιωτική διάσταση» του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook