Οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2013, του δικτύου «Αριάδνη», κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) λόγω γέννησης ή θανάτου θα γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία), των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα οδηγήσει στην οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων και θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Δημήτριος Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιάτης Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και βουλευτης Χανίων Μανούσος Βολουδάκης δήλωσε τα εξής:

«Τα ληξιαρχεία θα ενημερώνουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, ούτως ώστε – μεταξύ άλλων – να πάψει το φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού.Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση ή πρόσθετες υποχρεώσεις για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθιστά περιττές. Το σημαντικό αυτό βήμα επετεύχθη με στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook