Προεκλογικός «πυρετός» στην Ιταλία με τα φώτα στραμμένα στον Μάριο Μόντι και τις προθέσεις του εν όψει της κάλπης. Ο Προφεσόρε συναντάται με τους επικεφαλής των κεντρώων δυνάμεων σε «μυστική» τοποθεσία. Την ίδια στιγμή, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος μέλη της κυβέρνησης τεχνοκρατών, και ασκεί εμμέσως κριτική στον Προφεσόρε.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε την Παρασκευή ότι στα ψηφοδέλτια της κεντροαριστερής συμμαχίας δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν τεχνοκράτες υπουργοί της κυβέρνησης του παραιτηθέντος και πλέον υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

«Στα ψηφοδέλτιά μας δεν θα εντάξουμε κανέναν τεχνοκράτη υπουργό» ξεκαθάρισε ο Μπερσάνι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Και απευθυνόμενος έμμεσα στον Μόντι σημείωσε «από την στιγμή που η πολιτική είναι τέχνη υψηλού επιπέδου λίγο περισσότερο τακτ δεν θα έβλαπτε, ασφαλώς». Πιθανώς το τελευταίο σχόλιο του Μπερσάνι αναφέρεται στην εξελισσόμενη μεταμόρφωση του Μόντι από το ρόλο του καθηγητή-τεχνοκράτη πρωθυπουργού σε κατ\’ εξοχήν πολιτικό.

Για τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, «η Ιταλία στην φάση αυτή χρειάζεται πάνω απ\’ όλα συνοχή, όποιο κόστος και αν η επιλογή αυτή συνεπάγεται».

Η κεντροαριστερά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται εν όψει των εκλογών συγκεντρώνοντας 38-40% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, Πιέρο Γκράσο, πρόκειται να κατέβει στις εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Γκράσο παραιτήθηκε την Πέμπτη από το δικαστικό σώμα και, όπως διέρρευσε, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών σε μια από τις κύριες περιφέρειες της χώρας, αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί σε ποια.

«Ζητήσαμε από τον Γκράσο να μας βοηθήσει να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τα δυο κύρια σημεία του προγράμματός μας: ηθική και αδιάβλητη συμπεριφορά στον δημόσιο βίο και δικαίωμα στην εργασία. Δέχθηκε και φυσικά του είμαστε ευγνώμονες» σημείωσε ο Μπερσάνι.

Το PD στις 29 και 30 Ιανουαρίου πρόκειται να επιλέξει το 97% των υποψηφίων του για την Γερουσία και τη Βουλή, με εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εγγεγραμμένοι στο κόμμα και όσοι ψήφισαν, πριν ένα μήνα, για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού του κόμματος.

Ο Μόντι συναντά τους κεντρώους

Ο Μάριο Μόντι συναντάται το απόγευμα της Παρασκευής με τον χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι του κεντρώου UDC, τον πρόεδρο της Ferrari Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο επικεφαλής του κινήματος Μελλοντική Ιταλία, καθώς και τεχνοκράτες υπουργούς του, σε τοποθεσία που δεν έχει γίνει γνωστή στον Τύπο.

Στόχος της συνάντησης είναι να επιλεγούν τα ονόματα των ψηφοδελτίων της κεντρώας συμμαχίας που υιοθέτησε το «πολιτικό μανιφέστο» του Μόντι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την τελευταία λέξη για τα διάφορα ονόματα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια θα την έχει ο οικονομολόγος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τονίζουν σχολιαστές.

Η Καθολική Εκκλησία, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να ασκεί κριτική στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεχίζοντας να δείχνει έμμεσα την προτίμησή της στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό: «οι κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι χαρακτηρίσθηκαν από απραξία και έλλειψη πρωτοβουλιών» γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Avvenire.

Ο Μπέπε Γκρίλο χαρακτηρίζει τον Μόντι «επηρμένο»

«Επηρμένο» χαρακτήρισε τον Μάριο Μόντι ο ηθοποιός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ενώ προχώρησε στην παρουσίαση του προγράμματός του που περιλαμβάνει 16 προγραμματικές θέσεις.

«Ο Μόντι δρα κατά του Συντάγματος, δεν του στερήθηκε η εμπιστοσύνη από το Κοινοβούλιο την στέρησε ο ίδιος, όμως, από τον εαυτό του» δήλωσε ο Γκρίλο.

«Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν θέλει να παραδεχθεί ότι κατέστρεψε την οικονομία μας» πρόσθεσε ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρια, ο οποίος προχώρησε και στην παρουσίαση των 16 βασικών προγραμματικών του θέσεων.

Κύριες προτεραιότητες του σημειώνει ότι αποτελούν η θέσπιση ενός αυστηρού νόμου κατά της διαφθοράς, η κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μια σειρά μέτρων που αφορούν τους πολιτικούς.

Ο Γκρίλο ζητεί να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο οι Ιταλοί πολιτικοί απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία των τελευταίων 20 χρόνων, να θεσπιστεί νόμος που να θεσπίζει το ασυμβίβαστο πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης και να περιορισθεί η θητεία βουλευτών και γερουσιαστών, σε δυο το πολύ νομοθετικές περιόδους, συνολικής διάρκειας δέκα ετών.

Το κίνημά του προτείνει, επίσης, την άμεση αλλαγή οικονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πολιτική δύναμη του Γκρίλο έχει μειωθεί στο 13%. Στις αρχές Δεκεμβρίου συγκέντρωνε το 19% της πρόθεσης ψήφου των ιταλών. Ο ίδιος ο κωμικός επιμένει ότι «δεν θεωρεί έγκυρη ούτε μία από τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook