Την άποψη ότι για την έκτακτη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ευθύνονται περισσότερο τα δομικά λάθη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης παρά τα λάθη της ηγεσίας των Αθηνών, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κώστας Σημίτης σε χθεσινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allegemeine.

Η εφημερίδα αντιπαραθέτει την παραπάνω άποψη σε εκείνη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία χώρες όπως η Ελλάδα έχουν αναγνωρίσει ότι η κρίση μπορεί να ξεπερασθεί μόνο με σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σημίτης αμφισβητεί τη θέση ότι ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν ευθύνεται για τα χρέη ενός άλλου κράτους-μέλους. Η πραγματικότητα έδειξε πως ήταν αναγκαία “μια αμοιβαία στήριξη, η οποία ξεπερνά τα νομικά κείμενα”, επισημαίνει ο ίδιος.

Η έξοδος από την κρίση είναι δυνατή μόνο μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην ΕΕ, μόνο μέσα από μία “φυγή προς τα εμπρός”, η οποία “θα ανοίξει το δρόμο στην οικονομική διακυβέρνηση και την μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση”, σύμφωνα με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού.

Εξάλλου ο κ. Σημίτης αναφέρει πως ήταν λανθασμένη η άποψη των ιδρυτών της Νομισματικής Ένωσης, κατά την οποία οι τράπεζες μπορούσαν έγκαιρα και από μόνες τους να αναστείλουν τη χρηματοδότηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες αυτορρύθμισης των αγορών ήταν πολύ μεγάλη. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook