Ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου σημείωσε την Κυριακή η αιγυπτιακή λίρα, καθώς ανήσυχοι πολίτες της χώρας πουλούσαν μαζικά τοπικό νόμισμα για να αγοράσουν αμερικανικό, έπειτα από την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να επιβάλλει νέο νομισματικό καθεστώς προκειμένου να προστατεύσει τα αποθέματα συναλλάγματος.

Το νέο καθεστώς, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, περιλαμβάνει τακτικούς πλειστηριασμούς συναλλάγματος, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι αποτελούν βήμα προς την κατεύθυνση της ελεύθερης διαμόρφωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η πιθανότητα μίας ελεύθερα διακυμαινόμενης ισοτιμίας, δημιούργησε φόβους ότι η αιγυπτιακή λίρα μπορεί να υποτιμηθεί περαιτέρω, ή η κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα για τη διακίνηση κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα ήταν οι μαζικές αγορές δολαρίων όταν άνοιξαν οι αγορές την Κυριακή.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έχει ξοδέψει 20 δισ. δολάρια για την προστασία της αιγυπτιακής λίρας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα συναλλαγματικά αποθέματα. Εκτιμάται ότι τα ταμεία απομένουν μόνο 15 δισ. δολάρια -το μίνιμουμ των αναγκών για εισαγωγές τριών μηνών.

Η εν λόγω νομισματική κρίση αντικατοπτρίζει το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, η κυβέρνηση του οπίου έχει κλονιστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης που πυροδότησε η κίνησή του να προχωρήσει συνταγματικές αλλαγές.


in.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook