Την υποχρεωτική χρήση καρτών για αγορές και συναλλαγές ακόμη και για μικροποσά, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροδιαφυγής, σκοπεύει να καθιερώσει η κυβέρνηση, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Με δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός εξήγησε ότι «η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος -πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- θα καταστεί υποχρεωτική για συναλλαγές σημαντικά μικρότερης αξίας από 1.500 ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν η χρήση καρτών να καταστεί υποχρεωτική ακόμη και για ποσά έως 500 ευρώ.


«Καμπάνες»

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης γνωστό ότι το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες «καμπάνες» σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Η αρχική λίστα περιελάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό «πόθεν έσχες», εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.

Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι σε μεγάλους φορολογουμένους έως τον Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το τέλος του επόμενου έτους, να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα μέσα στο α' εξάμηνο του 2013 και 18 έως το τέλος του έτους.