Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα έχει επανέλθει «εντός δρόμου» και θα παραμείνει στην ευρωζώνη και το 2013 εξέφρασε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, σημειώνοντας παράλληλα πως το ευρώ είναι πιο σταθερό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 12 μήνες και έχει εγκαθιδρυθεί ως το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο.

«Η Ελλάδα είναι ξανά εντός δρόμου. Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν την έξοδο της χώρας [από την ευρωζώνη] το 2012. Αυτό δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει το 2013», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας πως, ανάμεσα στις δοκιμαζόμενες χώρες της νομισματικής ένωσης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ η Ισπανία οφείλει να «αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα».

Πέραν του ζητήματος παραμονής της Αθήνας στο κοινό νόμισμα, ο κ. Άσμουσεν στάθηκε και στα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις κοινωνικές αναταράξεις που παρατηρούνται σε Ελλάδα και Ισπανία, σχολιάζοντας πως η παρούσα κατάσταση «δεν είναι αποδεκτή» και πως οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και να επιδιώξουν μία «ενεργή πολιτική» σε ό,τι την αφορά, προειδοποιώντας δε πως οι κοινωνικές εντάσεις καθιστούν δύσκολη την αποδοχή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Άσμουσεν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να πράξει «τα πάντα, εντός της εντολής της, προκειμένου να αποτρέψει τη διάσπαση της ευρωζώνης», τονίζοντας μάλιστα πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ευρωτράπεζα «διαδραματίζει έναν πρέποντα ρόλο», τον οποίο ανέλαβε καθώς «άλλοι θεσμοί δεν λειτουργούσαν».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε την δύναμη του ευρώ, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί ως δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, συμπληρώνοντας καθησυχαστικά πως δεν διαφαίνονται πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Όμως ο ζήλος για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη δεν πρέπει να καταλαγιάσει», κατέληξε ο κ. Άσμουσεν.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook