Σε προσωρινή συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες της Γερουσίας (άνω σώματος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών), κατάληξε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, καθώς συνεχίζονται οι διακομματικές προσπάθειες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» που ελλοχεύει στις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και της Γερουσίας προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά που δηλώνουν ετήσιο εισοδήματα άνω των 450.000 δολαρίων, και παράλληλα τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη.

Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων (κάτω σώμα του Κογκρέσου), όπου οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν, έως τώρα, λάβει μία ιδιαίτερα ψυχρή υποδοχή.

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός», γνωστός και ως «δημοσιονομικό βάραθρο», είναι μία σειρά φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών, οι οποίες τίθενται σε ισχύ αυτόματα από τις αρχές του 2013, αποσκοπώντας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, η ιδιαίτερα απότομη δημοσιονομική προσαρμογή θα προκαλέσει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook