Σημαντικά μειωμένα, σε σχέση με το 2011, αναμένεται να είναι τα χρήματα που θα προσφέρουν ως μπόνους στα στελέχη τους οι μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση από τον πολιτικό κόσμο και να κρίνεται στο δικαστήριο του λαϊκού αισθήματος.

Η εικόνα του τραπεζικού τομέα δε βελτιώθηκε ιδιαίτερα κατά το 2012, καθώς διάφορα πολύκροτα σκάνδαλα, όπως η χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού LIBOR, αμαύρωσαν εκ νέου την εικόνα του κλάδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τα περισσότερα Ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιθανότατα θα περικόψουν τις χρηματικές αμοιβές έως και 30% σε σχέση με το 2011, ενώ παράλληλα αλλάζει και η δομή των ανταμοιβών, καθώς οι εποπτικοί θεσμοί απαιτούν τη μείωση των επιβραβεύσεων που δίνονται εύκολο κέρδος και βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η τράπεζα Barclays, η οποία έθεσε ως ανώτατο όριο για τα χρηματικά μπόνους του 2011 τις 65.000 λίρες στερλίνες. Παρόμοιοι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και για το 2012.

Αντίθετα, δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα μπόνους που δίνονται υπό τη μορφή διάφορων περιουσιακών στοιχείων «υψηλού ρίσκου», ως αντιστάθμισμα για τη μείωση των χρηματικών ανταμοιβών.

 

skai.gr