Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, στην Αθήνα και την ευρύτερη Αττική μία νομοθετική «παράλειψη» επιτρέπει τη δημιουργία ενοικιαζόμενων δωματίων, τη στιγμή που ο νομοθέτης απαγορεύει την ίδρυση ξενοδοχείων 3 αστέρων και κάτω.

Το κενό αυτό μέχρι τώρα δεν είχε αξιοποιηθεί, τον τελευταίο καιρό, όμως, προφανώς μετά από επιλεκτική ενημέρωση κάποιων επιχειρηματιών από υπάλληλο ή υπαλλήλους του ΕΟΤ, τρία κτίρια έλαβαν άδεια ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και εκκρεμεί μία ακόμη περίπτωση.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), μόλις πληροφορήθηκε αυτή τη «φάμπρικα», έσπευσε να ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του ΕΟΤ, να σταματήσουν αμέσως τις αδειοδοτήσεις νέων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας και να καλύψουν το νομοθετικό κενό, που δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για τη λειτουργία ξενοδοχείων άνευ άδειας!

«Η πρωτοφανής ανοχή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα να ιδρυθούν μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που συνιστούν ένα νέο προϊόν για την πρωτεύουσα, χαμηλότερων υπηρεσιών, που ουσιαστικά ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα χειμαζόμενα ξενοδοχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί παραπλανητικά προς τον καταναλωτή» υπογραμμίζεται στη σχετική επιστολή του ΞΕΕ προς την πολιτική ηγεσία του τουρισμού.

Παράλληλα, το ΞΕΕ ζητεί να επανεξεταστεί συνολικά η πολιτική χορήγησης νέων αδειών ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη την επικράτεια, με δεδομένη τη βούληση όλων για αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού, υπενθυμίζοντας ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ξεκίνησαν ως μέρος της κατοικίας του επιχειρηματία και λειτουργούσαν ως συμπληρωματική μορφή καταλύματος σε περιοχές, που δεν υπήρχε ξενοδοχειακή υποδομή ή αυτή ήταν ανεπαρκής. Επισημαίνεται ότι με εγκύκλιο του γγ του ΕΟΤ έχει ανασταλεί επί περίπου μία δεκαετία η χορήγηση νέων αδειών για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.


ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέραν του νομοθετικού κενού με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με επιστολή του στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επαναφέρει το ζήτημα της επιδοτούμενης δημιουργίας νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως και στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές της χώρας, καθώς -μέχρι τώρα τουλάχιστον - δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει αυτές τις περιοχές από τις σχετικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ειδικά, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, εξαιρούνται διαχρονικά από το καθεστώς επιδοτήσεων για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και όσα ξενοδοχεία ιδρύθηκαν την τελευταία τριακονταετία δεν έλαβαν κανενός είδους κίνητρο άμεσο ή έμμεσο. Ακόμα και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κανένα κίνητρο δεν δόθηκε για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

«Η πριμοδότηση νέων επενδύσεων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πέρα από το γεγονός του αθέμιτου ανταγωνισμού των ενισχυόμενων επενδύσεων απέναντι στις ήδη υπάρχουσες, λειτουργούσες και ουδέποτε ενισχυθείσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα επιτείνει την παρατηρούμενη πτώση των τιμών και πληροτήτων, εξαιτίας των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία 2 χρόνια, κυρίως στην Αθήνα και που έχουν οδηγήσει τελικώς στο κλείσιμο 10 τουλάχιστον ξενοδοχείων, στο κέντρο της πόλης» υπογραμμίζεται στην επιστολή.
«Αλλωστε η δυνατότητα ίδρυσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων ήταν και είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει με ίδιους πόρους και κεφάλαια. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, η ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ανάγκες και προοπτικές των συγκεκριμένων αγορών».

Επιπλέον, ο κ. Τσακίρης διατυπώνει τον προβληματισμό των ξενοδοχειακών παραγόντων για την αναπτυξιακή τουριστική πολιτική που ασκήθηκε, μέσω των τελευταίων αναπτυξιακών νόμων, καθώς «πριμοδοτήθηκαν νέες κλίνες σε περιοχές με διαπιστωμένη υπερσυγκέντρωση κλινών, κυρίως στις υψηλές και μεσαίες κατηγορίες, οι οποίες στην πράξη όχι μόνο δεν κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες του τουριστικού τομέα στο διάστημα της εφαρμογής τους, αλλά αντίθετα όξυναν πολλά από τα προβλήματά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατεθούν πολύτιμοι πόροι σε κατευθύνεις που δεν είχαν ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία, την απασχόληση και τον ελληνικό τουρισμό».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι οι περιοχές, στις οποίες θα ενισχυθούν νέες κλίνες μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα πρέπει να προσδιοριστούν με αντικειμενικά κριτήρια, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, στα οποία είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται η υφιστάμενη προσφορά σε τουριστικές κλίνες (ξενοδοχεία και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα), καθώς και οι πραγματικοί δείκτες της πορείας της τουριστικής κίνησης της κάθε περιοχής, όπως αφίξεις σε σταθμούς εισόδου, αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι πληρότητες των ξενοδοχείων κ.λπ.

kerdos.gr