Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις, δηλαδή, παρακράτησαν τον ΦΠΑ που εισέπραξαν από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν.

Υπολογίζεται ότι 1,1 εκατ. περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2012.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το κράτος ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 1 δισ. μέσα σε έναν μήνα το Νοέμβριο.

Συνολικά, το ύψος των οφειλών έχει ξεπεράσει τα 55 δισ ευρώ.

Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,19 δισ. επιτυγχάνοντας το στόχο του Μνημονίου.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτουν τα εξής:

Οι παλιές ληξιπρόθεσμες όφειλες ανέρχονται στα 43,49 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,22 δισ. οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί δημοσίου, τα, 8,5 δισ.εταιρίες που έχουν πτωχεύσει και τα 31,8 δισ. διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Επίσης, από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να εισπράξει 1 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα διεγράφησαν παλαιές οφειλές 359 εκατ. ευρώ.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 12,07 δισ. ευρώ και από τις νέες οφειλές το δημόσιο εχει εισπράξει 1,1 δισ. ενώ διεγράφησαν 179 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στην έκθεση της η τρόικα υποστηρίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εισπραχθεί και προτείνει στην κυβέρνηση να «τραβάει» αυτόματα ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook