Γαλανόλευκες να κυματίζουν. Σε κάθε κολόνα του δρόμου. Μαζί, στην ίδια κολόνα, και η σημαία του Καναδά. Οι πινακίδες στους δρόμους στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά: Pape str. αλλά και Οδός Πέιπ. Οι ταμπέλες στα μαγαζιά δείχνουν Ελλάδα: Megas Alexandros, Souvlaki, Gyros, Romeo, Christina\’s, Kafeneion, Neon Cafe, Φαρμακείο, Ιατρείον.

Μπορείς να μπεις σε ένα αρτοποιείο και να ζητήσεις tyro-pita ή tou-loumbes όπως ψωνίζεις στη γειτονιά σου. Μόνο που θα πληρώσεις σε καναδικά δολάρια. Και στον δρόμο ακούς τόσα ελληνικά σαν να βρίσκεσαι στην Πανεπιστημίου! Η οδός Ντάνφορθ (Danforth) στην καρδιά του Τορόντο μιλάει και «αισθάνεται» ελληνικά. Μοιάζει σαν μια νησίδα Ελλάδας που έχει ταξιδέψει κι έχει ριζώσει πέρα από τον Ατλαντικό.

Εκεί στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το σιντριβάνι, το μικρό αμφιθέατρο, τις δωρικές κολόνες και την μπρούτζινη προτομή του μεγάλου στρατηλάτη, καίει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες η Φλόγα του Μαραθωνίου, χάρη στη φροντίδα του Οργανισμού Επιχειρηματιών της Ντάνφορθ, Greek Town on the Danforth Business Improvement Associa-tion». Σε αυτή την πλατεία γίνονται οι παρελάσεις της ελληνικής παροικίας, κάθε 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου και κατατίθενται στεφάνια στις εθνικές εορτές, με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού. Αλλωστε ο Οργανισμός, από το δικό του ταμείο, είναι υπεύθυνος για το καθετί στην Ντάνφορθ.

Οι ελληνικές σημαίες (περί τις 200) αντικαθίστανται δύο φορές τον χρόνο, ούτως ώστε να μην είναι ποτέ φθαρμένες. Τα λουλούδια που στολίζουν τις κολόνες διαφέρουν ανάλογα με την εποχή (τέσσερα διαφορετικά είδη), ενώ τα πεζοδρόμια ξηλώνονται και φτιάχνονται καινούργια, προκειμένου ο δρόμος να δείχνει ωραίος και καθαρός.

Επιπλέον ο Οργανισμός, πέρα από τη δραστηριότητά του στην Ντάνφορθ, με δωρεές του στηρίζει τα δύο ελληνικά γηροκομεία, το θεατρικό σχήμα και άλλες δράσεις της κοινότητας, αλλά και το Νοσοκομείο της περιοχής, ενώ έχει προσφέρει χρήματα και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, χρηματοδοτεί δέκα γάμους τον χρόνο ζευγαριών που δεν είναι Ελληνες, αλλά επιθυμούν να παντρευτούν στην Ελλάδα.

ethnos.gr

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook