Μπορεί η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου να βρίσκεται σε επίπεδα 10ετίας του 1970 (κλείνει με λιγότερο από 58.000 καινούργια ΙΧ), για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία όμως το 2012 είναι μια καλή χρονιά αφού οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80.000.000 κομμάτια, για πρώτη φορά.

Για να συμβεί αυτό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν μια σειρά από καινούργια μοντέλα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους συνέβαλαν στο να επιτευχθούν αυτές οι σημαντικές πωλήσεις.

Λίγες ώρες λοιπόν πριν αποχαιρετήσουμε το 2012, οι ανασκοπήσεις δίνουν και παίρνουν. Εμείς με την σειρά μας αναζητούμε τα αυτοκίνητα εκείνα που κατά την προσωπική μας εκτίμηση είναι αυτά τα οποία «σημάδεψαν» την χρονιά που φεύγει.

Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν, σε περίοπτη θέση βάζουμε την Ferrari F12berlinetta αλλά και την one off Lamborghini Aventador J . Δύο supercar με ιπποδύναμη πάνω από 700 ίππους το καθένα. Εξαιρετικά και τα δύο όπως και το πιο ταπεινό, αλλά εξ ίσου εντυπωσιακό SRT Viper των 640 ίππων.

Το Honda NSX που ξυπνά όμορφες αναμνήσεις, η διθέσια καμπριολέ Jaguar F Type είναι δύο supercar που θα δούμε στο άμεσο μέλλον. Και σε πρώτη ματιά μας εντυπωσίασαν. Όπως επίσης και τα concept της Lexus, το LF-CC και της Porsche, το Panamera Sport Turismo που περιχαρακώνουν νέες κατηγορίες οχημάτων.

Βεβαίως, πέρα από τα ονειρικά αυτοκίνητα, η χρονιά που φεύγει μας έφερε και πολλά νέα μοντέλα, σε όλες τις κατηγορίες, τα οποία σαφώς και αποτελούν σημείο αναφοράς.

Για παράδειγμα το ολοκαίνουργιο μικρό μοντέλο της Opel, το Adam, το οποίο έρχεται να αντιπαρατεθεί στο Fiat 500 αλλά και το Mini. Η Fiat από την πλευρά της παρουσίασε την long έκδοση του 500, με την ονομασία 500L, ενώ από την πλευρά της η Mini, την έκδοση Paceman που βασίζεται στο Countyman, είναι όμως πιο σπορτίβ (διθέσιο μοντέλο). Adam, 500L, Paceman το καθένα για τους δικούς του λόγους, είναι αυτοκίνητα που σε κερδίζουν.

Η BMW από την σκοπιά της αφήνει πίσω τις κουπέ εκδόσεις της σειράς 3. Έτσι προσθέτει στην γκάμα της έναν νέο αριθμό, την σειρά 4, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την κουπέ 3άρα.

Αφήσαμε για το τέλος –πριν μερικά χρόνια θα τα βάζαμε στην κορυφή της λίστας, βλέπετε τότε ο Έλληνας είχε χρήματα και ήταν εύκολο να αποκτήσει κάποιο από αυτά- τρία αυτοκίνητα τα οποία πέρα από κάθε αμφιβολία αποτελούν τους πρωτοπόρους στην μικρομεσαία κατηγορία.

Όπως καλά καταλάβατε, η αναφορά έχει να κάνει στο ολοκαίνουργιο VW Golf της 7ης γενιάς, στο νέο «παίκτη» στην συγκεκριμένη κατηγορία , το σουηδικό Volvo V40 και τέλος στο Αudi A/S3.

Αυτά λοιπόν είναι τα αυτοκίνητα που μας σαγήνεψαν το 2012. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα πουν «εδώ δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκι για την όρεξη ζητάμε». Όμως, με δεδομένο ότι οι κυβερνώντες έχουν καταφέρει να μας βάλουν την θηλιά στο λαιμό, εμείς το μόνο που έχουμε σαν αντίδοτο είναι να ονειρευόμαστε. Ας το κάνουμε λοιπόν αυτές τις μέρες, μήπως μπορέσουμε να αντλήσουμε λίγη αισιοδοξία για το –χειρότερο από το 2012 σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- 2013.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook