Σαν άλλος χάρτινος πύργος έχει καταρρεύσει το οχυρό της επενδυτικής δραστηριότητας, με τα στοιχεία να δίνουν \”βουτιά\” έως 70% στις τιμές των ακινήτων στην Αττική.

Οι ακριβές, σύμφωνα με την Ημερησία, έγιναν φθηνότερες και οι φθηνές πέρασαν στα αζήτητα, καθώς οι αγοραστές απομακρύνθηκαν από την αγορά ακινήτων εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης του ακινήτου που το καθιστά πολυέξοδο και πλέον φορτώνει με πολλά οικονομικά βάρη στον ιδιοκτήτη.

Το Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Γλυφάδα, δεν συγκινούν πλέον τους αγοραστές, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών να έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους σε τιμές που ορίζει η Εφορία και πάλι δεν μπορούν να προσελκύσουν αγοραστή.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορίας με τομέα ευθύνης το Ψυχικό και των γύρων περιοχών, λένε ότι οι αντικειμενικές αξίες φθάνουν τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που καθιστά το ακίνητο πανάκριβο τόσο για την απόκτησή του όσο και για τη διατήρησή του.

Ακόμη και για τον σημερινό κάτοχο, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους και τα χαράτσια που έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ρύθμιση των οφειλών τους έχουν προχωρήσει ο ένας στους δύο φορολογουμένους που διαμένουν σε ακριβές περιοχές.

Ακόμη και ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας διαφωνούν με τους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους αφού πρώτα κατέβαλαν το 50% του φόρου.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας τους διαμορφώνουν ένα προϊόν που στο παρόν μπαίνει στο ράφι λόγω απουσίας αγοραστών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Κολωνός και γενικότερα στις υποβαθμισμένες περιοχές, οι τιμές πώλησης κινούνται πιο χαμηλά από τις αντικειμενικές αξίες.

Στις ακριβές περιοχές οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει έως 50% από τα ιστορικά υψηλά του 2008. Οι αποκλίσεις των τιμών τρομάζουν τους πωλητές, ενώ δεν συγκινούν τους αγοραστές.

Για παράδειγμα, στο Κολωνάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RE/MAX New Deal, ένα διαμέρισμα του 6ου ορόφου άξιζε 620.000 ευρώ το 2008 και σήμερα προσφέρεται στις 320.000 ευρώ.

Στα Μελίσσια, η αξία μίας μεζονέτας 240 τ.μ. έφθανε στις 550.000 ευρώ και σήμερα έχει κατρακυλήσει στις 350.000.

Στην πλατεία Μαβίλη, ακίνητο 53 τετραγωνικών μέτρων του πρώτου ορόφου, από τις 88.000 ευρώ το 2008, σήμερα έχει αξία 31.000 ευρώ.

Στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, ακίνητο του 3ου ορόφου στα 80 τ.μ., σήμερα προσφέρεται στα 130.000 ευρώ αντί 200.000 ευρώ και το οποίο να σημειωθεί έχει συμπληρώσει 20 έτη ζωής


news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook