Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ζήτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος εισήχθη πριν από τρεις εβδομάδες και έκτοτε παραμένει σε νοσοκομείο της Κούβας για θεραπεία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Η απουσία του προέδρου και οι όχι πολύ σαφείς αναφορές των Αρχών για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του έχει τροφοδοτήσει σειρά φημών για το πρόσωπο του Τσάβες, ακόμα και ότι έχει πέσει σε κώμα.

«Είναι σημαντικό να ενεργεί η κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ώστε να της έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό το να πει την αλήθεια», σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί για τη νέα θητεία του στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Συνασπισμού για τη Δημοκρατική Ενότητα, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέντο.

Η μυστικοπάθεια προκαλεί τις φήμες, επισήμανε ακόμη ο Αβελέντο.

Ο Τσάβες έχει να εμφανιστεί δημόσια από τις 11 Δεκεμβρίου και κατά τον αντιπρόεδρο Νίκολα Μαδούρο, η κατάσταση του είναι ευαίσθητη και οφείλεται σε επιπλοκές που προκάλεσε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Μαδούρο κάλεσε το λαό να αγνοήσει τις φήμες για την κατάσταση του προέδρου, με τον οποίο συναντήθηκε δύο φορές την Τρίτη. Ο Τσάβες «έχει επίγνωση της κατάστασης της υγείας του», υπογράμμισε.

Η ορκωμοσία για τη νέα θητεία του προγραμματίζεται για τις 10 Ιανουαρίου, είναι όμως ασαφές αν θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί. Αν δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, θα αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Κατά το Σύνταγμα, αν πεθάνει ο πρόεδρος ή αν δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του, πρέπει να γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε 30 ημέρες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook