Καθώς η περίοδος των εορτών πλησιάζει στο τέλος της και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν φάει και πιει παραπάνω από το κανονικό, οι ειδικοί θυμίζουν ότι πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ και όχι μόνο των τροφών.

Οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο World Cancer Research Fund (WCRF), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι, από άποψη αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μόνο μετά τα λίπη και συνήθως συνεισφέρει τουλάχιστον το 10% των συνολικών θερμίδων που αποκτά κανείς.

Ένα ποτήρι κρασί περιέχει σχεδόν 180 θερμίδες, περίπου όσες και δύο σοκολατένια μπισκότα, τις οποίες, για να κάψει κανείς, θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα έντονο περπάτημα.

Καθώς στην περίοδο των εορτών συνήθως τρώμε και πίνουμε αρκετά, χωρίς παράλληλα να γυμναζόμαστε όσο πρέπει, παίρνουμε αυξημένες θερμίδες και παχαίνουμε. Το αλκοόλ, μάλιστα, αντίθετα με τις τροφές, παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Αυτές οι περιττές θερμίδες του αλκοόλ, σύμφωνα με το WCRF, συχνά αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα, οι οποίοι δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν.

Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (kcal/g) έναντι εννέα του λίπους, τεσσάρων των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και δύο των φυτικών ινών. Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες 2.000.

Η μείωση του αλκοόλ -ή ακόμα καλύτερα η πλήρης αποχή από αυτό- μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος (του στήθους, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος).

Ορισμένα «τρικ», για να περιορίσει κανείς την κατανάλωση αλκοόλ, είναι να το πίνει σε μικρότερα ποτήρια, να το αραιώνει με σόδα ή άλλο αναψυκτικό, να καθιερώσει μερικές μέρες την εβδομάδα που δεν θα πίνει καθόλου κ.ά..

Στον διαδικτυακό τόπο του WCRF μπορεί κανείς να βρει έναν «υπολογιστή θερμίδων αλκοόλ» για διαφορετικά αλκοολούχα ποτά, που δείχνει κατά προσέγγιση πόση άσκηση πρέπει να καταβάλλει κάποιος για να «κάψει» τις παραπάνω θερμίδες που προσλαμβάνει, όταν πίνει το κάθε ποτό (στη διεύθυνση: http://www.wcrf-uk.org/cancer_prevention/health_tools/alcohol_calorie_calculator .php).

Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να μην πίνουν τακτικά πάνω από τρεις έως τέσσερις μερίδες αλκοόλ και στις γυναίκες όχι πάνω από δύο έως τρεις. Ένα κανονικό ποτήρι κρασιού (των 175 ml) περιέχει περίπου δύο μερίδες αλκοόλ. Αν κανείς έχει πιει πολύ για συνεχόμενες ημέρες, όπως συχνά συμβαίνει στις εορτές, τότε καλά θα κάνει στη συνέχεια να αποφύγει τελείως το αλκοόλ για τουλάχιστον 48 ώρες.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook