Μια πρωτοποριακή ιδέα υλοποιεί εδώ και επτά χρόνια ένας Νορβηγός, μόνιμος κάτοικος του Μακρύ Γιαλού Σητείας διοργανώνοντας ένα σημαντικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο σπίτι του.

Η ιδέα κονσέρτων με τους ήχους των μεγάλων κλασικών σε ένα ψαροχώρι του Λιβυκού πελάγους ίσως ακούγεται παράξενη, αλλά ήδη το φεστιβάλ έχει κερδίσει την αναγνώριση σπουδαίων καλλιτεχνών και ασφαλώς εκατοντάδων τουριστών που ταξιδεύουν από όλη την Ευρώπη στην Κρήτη, στα τέλη Ιουνίου για να παραβρεθούν σε αυτή την ιδιότυπη διοργάνωση.

«Μη βλέπετε μόνο νούμερα»

Ο Γκούναρ Στρέμσχολμ μίλησε στο Flashnews.gr για την αγάπη του για την κλασική μουσική αλλά και για τη μεγάλη απογοήτευση που του προκαλεί η προσκόλληση των φορέων του τουρισμού στο παραδοσιακό μοντέλο των μαζικών αφίξεων. «Οι τουριστικές αρχές στην Ελλάδα βλέπουν μόνο νούμερα αφίξεων και όχι ποιότητα τουριστών.

Νομίζω πως δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε μόνο παραλίες, πισίνες και ξαπλώστρες. Χρειάζεται μια εναλλακτική διέξοδος. Μόνο με ένα μικρό φεστιβάλ έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ανθρώπους με πολύ υψηλό εισόδημα και για δέκα μέρες κάθε χρόνο η τοπική οικονομία ενισχύεται σημαντικά.

Οι επισκέπτες μας δεν ακολουθούν το μοτίβο all inclusive. Παρακολουθούν τις συναυλίες και κατόπιν κινούνται στην αγορά. Οι ντόπιοι βλέπουν τα μαγαζιά τους να γεμίζουν τις μέρες εκείνες και τους συγκεκριμένους επισκέπτες να αφήνουν αρκετά χρήματα πίσω τους. Πολύ περισσότερο που λόγω του φεστιβάλ έχουν πια δημιουργηθεί σταθεροί δεσμοί και αρκετοί από αυτούς έρχονται φανατικά σχεδόν κάθε χρόνο».

Και το πιάνο του Παβαρότι

Ο κ. Στρέμσχολμ αγάπησε την Ελλάδα και αποφάσισε να μείνει μόνιμα στον Μακρύ Γιαλό. Αγόρασε και αναπαλαίωσε ένα σπίτι στην περιοχή αλλά πολύ γρήγορα σκέφτηκε να πάει πέρα από αυτό. Αξιοποίησε την αγάπη του για την κλασική μουσική κι δημιούργησε το φεστιβάλ. Μάλιστα φιλοξενεί στο σπίτι του ένα από τα πιάνα του μεγάλου ερμηνευτή της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι, ένα από τα μεγαλύτερα πιάνα με ουρά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα ήχου και απολαυστικές μουσικές συναντήσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών.

Μέγαρο μουσικής στην κουζίνα

«Τον Ιούνιο βγάζουμε τα παράθυρα και τις εσωτερικές πόρτες στο σπίτι διαμορφώνοντας ένα μικρό αίθριο. Στο σαλόνι μπορούν να καθίσουν μέχρι 80 άνθρωποι, στην κουζίνα περίπου 25 και, μαζί με εκείνους που βάζουμε στα χολ και στο αίθριο, φιλοξενούνται περίπου 300 άνθρωποι», μας λέει, υπερήφανος για το μικρό «μέγαρο μουσικής» που έχει διαμορφώσει στο σπίτι του. Το άνοιγμα κάθε φεστιβάλ γίνεται με μια συναυλία στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού ενώ μία συναυλία δίνεται κάθε χρόνο και στο ενετικό μνημείο Casa dei Mezzo, που βρίσκεται στο διπλανό χωριό της Ετιάς. Το κτίριο αυτό έδωσε και το όνομα στο φεστιβάλ του κ. Στρέμσχολμ.

«Να κατεβάσουμε ιδέες»

Στο Flashnews.gr μίλησε και ο Μανώλης Καναβάκης, αρχιτέκτονας και πρώην αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού ο οποίος έχει βοηθήσει πολύ για την υλοποίηση του φεστιβάλ. «Μακάρι να κάναμε όλοι κάτι διαφορετικό για τον τόπο μας» λέει, τονίζοντας πως «είναι καιρός να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Να κατεβάσουμε ιδέες και να τις υλοποιήσουμε με κόπο και επιμονή και όχι μονίμως να γκρινιάζουμε».

Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 28 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.casadeimezzo-festival.com/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook