Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το νέο πρόγραμμα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών στην Ιταλία, το οποίο στοχεύει στον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Οι χειριστές του προγράμματος θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιταλών πολιτών, ελέγχοντας οιαδήποτε κάθε κίνηση άνω των 1.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 24.200 διαφορετικές πληροφορίες από όλες τις περιοχές της χώρας κάθε δευτερόλεπτο, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των ελεγκτών.

Ένα άλλο μέσο που έχουν επιστρατεύσει οι ιταλικές Αρχές για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το διαδίκτυο, καθώς ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να αναφέρει οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία στη σελίδα www.evasori.info με ελάχιστες κινήσεις και ελάχιστο κόπο.

Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία, με την χρηματική αξία της παραοικονομίας να εκτιμάται στα 275 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat. Οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν την αξία των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Το 2011, οι ιταλικές Αρχές κατόρθωσαν να συλλέξουν 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ από επίδοξους φοροφυγάδες, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξη του 15% σε σχέση με το 2010, αλλά απέχει πολύ ακόμα από τον επιθυμητό στόχο.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook